VIDIK fest – održano predavanje: Umjetna inteligencija u svakodnevnom životu

U sklopu VIDIK festivala, održanog 9. travnja, istaknuto predavanje o umjetnoj inteligenciji održala je Božena Ljušanin, stručnjakinja iz područja digitalnog marketing. Uključeni su bili članovi Hrvatske udruge Benedikt iz Splita te svi ostali zainteresirani koji su htjeli saznati više o ovoj važnoj temi.

Glavna tema predavanja bila je sveprisutnost umjetne inteligencije u našem svakodnevnom životu. Ljušanin je naglasila kako su algoritmi umjetne inteligencije već neprimjetno integrirani u mnoge aspekte našeg života od pametnih satova, preko smart telefona i sličnih uređaja, koji nam uz pomoć AI-a uvelike olakšavaju svakodnevicu. Primjerice, prisutni su u preporukama proizvoda na internetskim platformama, personaliziranim reklamama, pretraživačkim algoritmima te čak u sustavima za prepoznavanje lica na mobilnim uređajima.

Jedno od ključnih pitanja koje se postavlja jest trebamo li se bojati umjetne inteligencije. Božena je istaknula da, iako postoje određeni izazovi i rizici koji prate ovu tehnologiju, poput pitanja privatnosti podataka ili mogućnosti stvaranja pristranih algoritama, postoji i ogroman potencijal za pozitivne promjene. Umjetna inteligencija može značajno poboljšati efikasnost procesa, olakšati rješavanje kompleksnih problema te čak doprinijeti razvoju novih medicinskih dijagnostičkih alata.

Raspravljalo se o načinima na koje možemo koristiti umjetnu inteligenciju u svakodnevnom životu. Sudionici su iznijeli primjere kako AI tehnologija može unaprijediti različite sfere, uključujući obrazovanje, zdravstvo, promet, industriju, pa čak i umjetnost. Na primjer, mogućnost personaliziranog učenja putem AI algoritama ili automatizacija rutinskih zadataka u proizvodnji.

Ključni zaključak ovog predavanja bio je naglasak na važnosti edukacije i transparentnosti. Razumijevanje rada i ograničenja umjetne inteligencije ključno je kako bismo je mogli koristiti na način koji donosi korist zajednici, uz istovremeno poštivanje etičkih principa i privatnosti. Također je istaknuto kako je nužno raditi na razvoju regulatornih okvira kako bi se osiguralo odgovorno korištenje ove tehnologije u društvu.

Ovo predavanje na VIDIK festivalu pružilo je uvid u raznolike aspekte umjetne inteligencije te potaknulo konstruktivnu raspravu o njezinoj ulozi u našim životima.

Odgovori

Skip to content