Maribor: Sveta misa zadušnica i komemoracija za žrtve komunizma 1945.

U organizaciji Hrvatske katoličke misije Blaženi Alojzije Stepinac iz Maribora i ove je godine na Misijsku nedjelju, 22. listopada, slavljena sveta misa zadušnica i održana komemoracija za žrtve komunizma. Ova je komemoracija priređena na Dan molitve i očuvanja spomena na sve nevine žrtve komunističkog režima stradale na području Maribora po završetku drugog svjetskog rata.

Misa je slavljena na mariborskom groblju Dobrava, u blizini šume Tezno gdje je nakon Drugog svjetskog rata 1945. poubijano od strane partizansko-komunističke vojske i vlasti više desetaka tisuća civila i vojnika među kojima je bilo najviše pripadnika hrvatskog naroda.

Svetu Misu je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a u zajedništvu s biskupom Mrzljakom suslavio je i mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup. U ime organizatora nazočne je pozdravio dr. Ivan Dodlek. U suslavlju s biskupima, uz sudjelovanje okupljenih vjernika, bili su preč. Igor Novak, dekan Šentiljskog dekanata i izaslanik mariborskog nadbiskupa, mons. Alojzija Cvikla, preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu, preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, don Ante Luburić, kancelar u Mostaru, vlč. dr. Krunoslav Novak i vlč. dr. Ivan Dodlek, voditelji HKM u Mariboru. Svima prisutnima pozdravnu riječ i dobrodošlicu izrazio je vlč. Dodlek..

Biskup Mrzljak je u uvodu napomenuo da smo se kod ove svete mise okupili na molitvu za sve one žrtve komunističkog terora, kojima ne znamo gdje im se nalazi grob. Oni su potrebni naše molitve, kao i njihovi progonitelji i krvnici.

Prigodnu homiliju izrekao je biskup Perić u kojoj je na izražajan način progovorio o razlogu okupljanja na ovome mjestu.
Okupili smo se danas ovdje da prikažemo sv. Misu za duše tolike naše braće koju su pobili braća Kaini, bez dokazane krivnje i bez ikakva suda. I ne samo ovdje u Teznom, nego na gotovo svih 60-ak stratišta u Sloveniji, i deset puta više u Hrvatskoj i drugim prostorima u vremenu kada je bezbožnička komunistička ruka sijala smrt i sakrivala je u zemlju – kazao je biskup Perić.

Nastavio je kako smo se okupili da molimo i za nalogodavce i počinitelje, da priznaju svoja nedjela, da se za njih pokaju. To je jedini put kojim će društvo, opterećeno tolikim nevinim žrtvama komunističkog terora, biti oslobođeno tereta neistine, zla i mržnje. No, ni danas se ne čuje glas priznanja ni pokajanja. Zbog toga nam i nakon 28 godina od pada Berlinskoga zida i komunističko-ateističkoga sustava nema boljega života. Jer samo u katarzi – pročišćenju od svih nečistoća grijeha moguće je nadati se i imati bolji život. – istaknuo je u svojoj homiliji biskup Perić.

Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni program i molitva za sve žrtve komunističkog sustava iz svibnja 1945. godine. Prigodnom programu i molitvi prisustvovali su, uz prisutne biskupe, svećenike i bogoslove, duhovnica Evangeličke crkve Augsburške vjeroispovijesti Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek, mariborski dogradonačelnik Zdravko Luketič, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Sloveniji prof. dr. sc. Šime Ivanjko, zatim opunomoćena ministrica Veleposlantva RH u Republici Sloveniji gospođa Božena Leš te predstavnici udruga iz Hrvatske: Počasni bleiburški vod, Hrvatski križni put gosp. Vice Vukojević, Bože Vukušić i Ivan Beljan te Udruga Macelj 1945. i Hrvatski domobran. Nakon molitve okupljeni su zapalili svijeće i položili vijence u spomen na sve žrtve poraća.

Misno slavlje i komemoraciju pjesmom su uveličao je već legendarni oktet Zagrebački bogoslovi iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Izvor: I.B./Croative.net

Odgovori

Skip to content