Hrvatska je dosegla turističke brojke iz snova! U 2017. oboren je povijesni rekord, a Splitsko-dalmatinska županija prvi put je za petama nedodirljivoj Istri

Hrvatska je u turizmu dosegla brojke iz snova po turističkom prometu u 2017. godini – po prvi put u povijesti premašen je broj od 100 milijuna turističkih noćenja, koje je prema postojećim strateškim dokumentima, Hrvatska trebala dosegnuti tek 2020. godine.

Turistička 2017. godina u Hrvatskoj završila je sa registriranih 102 milijuna turističkih noćenja (povećanje od 12 posto) i rekordnim brojem dolazaka turista od 18,5 milijuna, čime je zabilježen rast od 13 posto u odnosu na lanjsku godinu.
Najzaslužniji za to su gosti iz Njemačke kojih je stiglo na odmor u našu zemlju 2,736 milijuna i ostvarili su čak 20 milijuna noćenja, tako da je svaki peti gost u Hrvatskoj u prošloj godini bio Nijemac.

Iako će podaci o konačnim prihodima od turizma u protekloj sezoni biti poznati tek za koji mjesec, već je vidljivo da će i oni značajno rasti jer je u prvih devet mjeseci turizma uprihodio 8,724 milijardi eura, što je već u prva tri kvartala godine za gotovo 200 milijuna eura prihoda više nego u istom razdoblju prošle godine.

Sve su to podaci koje je na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu iznio ministar turizma Gari Cappelli, prezentirajući rezultate cjelokupne 2017. godine zajedno sa direktorom Glavnog ureda HTZ-a Kristjanom Staničićem.

Najveći dio turističkog prometa napravila je Istarska županija u koju je stiglo 4,2 milijuna turista i ostvarili 27,5 milijuna noćenja.

Prvi put je na drugom mjestu u Hrvatskoj po turističkom prometu Splitsko-dalmatinska županija koja je sa 13-postotnim rastom dolazaka i noćenja zabilježila 19,4 milijuna noćenja.

Iza nje je ostao Kvarner sa 18 milijuna noćenja, dok je u Zadarskoj županiji bilo 13 milijuna noćenja. Dubrovačko-neretvanska županija napravila je 8,5 milijuna noćenja, Šibensko-kninska 7,1 milijun, dok je Grad Zagreb koji se uspoređuje sa županijama imao 2,2 milijuna noćenja.

Među najizdašnijim tržištima za Hrvatsku u prošloj godini potvrdili su se i dalje Nijemci koji su na prvom mjestu po brojnosti u Hrvatskoj od njezinog osamostaljenja, dok su na drugom mjestu Slovenci sa 10 milijuna noćenja, Austrijanci su ih napravili u Hrvatskoj lani 7,6 milijuna.

Najveći iskorak diogodio se sa gostima iz Poljske koji su rasli za čak 21 posto i tako sa 6,3 milijuna noćenja postali četvrto tržište po važnosti za Hrvatsku. Na petom mjestu su česi sa 5,4 milijuna noćenja, a zanimljivo je da su sva ta najvažnija tržišta u ovoj godini imala za Hrvatsku dvoznamenkasti rast.

Da je Dalmacija dala ogroman doprinos ovogodišnjoj turističkoj sezoni, najbolje svjedoči top 20 gradova po turističkom prometu u zemlji među kojima je Dubrovnik na prijestlju sa čak 4,2 milijuna turističkih noćenja, ali Split je po prvi put na visokom šestom mjestu (iza Rovinja, Poreča, Medulina i Umaga) sa 2,6 milijuna noćenja i impresivnim rastom turističkog prometa od 25 posto.

Među najboljih 20 destinacija u Hrvatskoj po prometu smjestili su se iz Dalmacije još i Zadar, Novalja, Šibenik, Makarska i Vodice.

Posebno dobar posao u prošloj godini napravila je Zračna luka Split sa 2,818 milijuna putnika i rastom od 23 posto, dok je Zračna luka Zagreb imala 200 tisuća putnika više. Dubrovačka zračna luka imala je 2,3 milijuna putnika, a zadarska 589 tisuća putnika.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content