HLK i HUBOL traže od Ministarstva zdravstva podmirivanje dugova liječnicima

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražili su od ministra zdravstva Milana Kujundžića, nakon što je objavljeno da je uputio ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću dopis u kojem traži ujednačavanje sudske prakse kod tužbi liječnika zbog neisplate dodataka za prekovremeni rad, da umjesto što pokušava utjecati na sudstvo, osigura podmirivanje dugova liječnicima bez daljnjih sudskih postupaka.

HLK u priopćenju Kujundžićev dopis ocjenjuje “ne samo izravnim i nelegitimnim pokušajem utjecaja državne vlasti na sudske odluke već i grubim kršenjem Ustava, koji proklamira demokratsku trodiobu vlasti i jamči neovisnost sudbene vlasti”. Bilo kakav pokušaj političkog utjecaja na postupke koji se vode pred sudovima u HLK-u smatraju nedopustivim, a Kujundžićev pokušaj utjecanja na sudske postupke koji se vode radi zaštite temeljnih prava zdravstvenih radnika krajnje neprihvatljivim.

Predsjednica HUBOL-a Ada Barić navodi da su prve sudske tužbe zbog pogrešnog obračuna plaća, u koje nisu bili uključeni dodaci za otežane uvjete rada i prekovremene sate u razdoblju od 2013. do 2015. godine, podnesene u KBC-u Osijek 2014. godine. Dosad imamo tridesetak pravomoćnih presuda, od kojih je većina u korist liječnika, kaže Barić.

Prema podacima iz KBC-a Osijek, trenutačno je 75 takvih aktivnih tužbi liječnika protiv KBC-a, a temeljem dosadašnjih pravomoćnih presuda ta je bolnica isplatila 960.000 kuna odštete. Nastave li liječnici podnositi tužbe zbog pogrešnog obračuna plaća, a to mogu do prosinca ove godine, te budu li presude u korist liječnika, to bi po neslužbenim procjenama zdravstveni sustav moglo stajati milijardu kuna.

Ministarstvo zdravstva: Dopis upućen Ministarstvu pravosuđa nije pritisak na pravosuđe

Ministarstvo zdravstva odbacilo je optužbe da je dopis upućen Ministarstvu pravosuđa predstavljao pritisak na pravosuđe, ustvrdivši da je samo zatražilo mišljenje o složenoj problematici provedbe kolektivnog ugovora o isplati prekovremenih sati u sustavu zdravstva.

Imajući u vidu težinu financijskog problema za sustav zdravstva, Ministarstvo zdravstva je više puta održalo sastanke te obavilo niz razgovora s predstavnicima Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva pravosuđa, Fine, sindikatima i upravama bolnica, navode. “Tijekom konzultacija zaključeno je da interpretacija financijskih obveza, koje proizlaze iz kolektivnog ugovora, zahtijeva dodatno tumačenje pa treba uputiti dopis Ministarstvu pravosuđa, kojim će se zatražiti mišljenje o toj složenoj problematici”.

Dopisom kojim se traži to mišljenje, Ministarstvo zdravstva skrenulo je i pozornost Ministarstvu pravosuđa na neujednačenost sudske prakse u pojedinačnim slučajevima. Stoga se dopis Ministarstva zdravstva nikako ne može i ne smije tumačiti kao pritisak na pravosuđe, odnosno miješanje izvršne u sudbenu vlast, kaže se u priopćenju.

Most poziva Kujundžića na ostavku zbog dopisa Bošnjakoviću

Most je danas pozvao ministra Kujundžića da napusti Vladu i ispriča se sucima i liječnicima zbog svojeg službenog dopisa.

“Ministar zdravstva Milan Kujundžić, očito ne poznavajući funkcioniranje države i podjele vlasti, u službenom dopisu ministru Bošnjakoviću uputio je vrlo zabrinjavajuće i neprihvatljive upute o načinu kako bi sudovi trebali suditi. Osim što izražava negodovanje o načinu donošenja sudskih odluka, ukazuje i objašnjava gdje su sudovi pogriješili i u suštini daje upute kako bi ustvari trebali suditi”, ističe u priopćenju politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content