Josip Jović: Dobre namjere i put u pakao

Očekivana ostavka Ante Ramljaka na mjestu izvanrednog upravitelja “Agrokora” u svakom je slučaju iznuđena. Osjetio je, a to je i sam napisao u svojoj ostavci, kako više nema potporu Vlade i osobno premijera Plenkovića, koji su ga tamo poslali. Afera oko pogodovanja vlastitoj savjetničkoj agenciji u kojoj je radio postala je pretežak moralni i politički teret stranci i razlaz se morao dogoditi.

Cijeli je slučaj samo još jedan primjer kako se u cjelokupnoj povijesti samostalnosti od devedesetih do danas nad ovu zemlju kao najveća opasnost nadvila nezajažljiva pohlepa koja je pojela srce, opasnija od ratova, siromaštva, bolesti, vanjskih i unutarnjih neprijatelja. I ovaj se put dobronamjerna akcija spašavanja najveće hrvatske tvrtke strmoglavila u paklu strasti za osobnim zgrtanjem bogatstva. Vlada se zaista našla u nebranom grožđu. Njezin prvi čovjek priznaje kako mu nije lako i, kao da sebe brani od neizrečenih optužbi, veli da je cjelokupna njegova dosadašnja karijera bez mrlje, što je, koliko se zna, točno. Međutim, prvi put se na jednoj ravnoj uzlaznoj putanji pojavila prijetnja, pojavila se neizvjesnost i nesigurnost. U “Agrokor” je uložen veliki politički kapital, a što je kapital veći, veći su i rizici. U mnogočemu je Vlada svoju sudbinu vezala uz sudbinu spašavanja “Agrokora”, a sada postaje sve jasnije kako je sve trebalo prepustiti tržištu i postojećem stečajnom zakonu, umjesto donošenja posebnog zakona za jednu tvrtku, pa makar se radilo i o najvećoj.

Prvi je problem izbor nove izvanredne uprave, ali, kako stvari stoje, nitko više ne želi vrući kesten uzeti u svoje ruke. Ramljakov odgovor: da, ali uz veliku cijenu, s obzirom na povećanu javnu pozornost na sve što se događa, više ne bi prošao. Pitanje je hoće li savjetnici koje je izabrao Ramljak ostati, kao i to što će biti sa spasonosnim kreditima koji su dani pod uvjetom da on ostane tamo gdje ga više nema. No, nije uzdrmano samo vođenje “Agrokora”, nego i vođenje same države. Vlada se ozbiljno zaljuljala. Javnost očekuje smjenu Martine Dalić, ministrice gospodarstva koja je izravno uključena u cijeli proces. Oporba već traži ostavku cijele Vlade, dok Andrej Plenković poručuje kako rekonstrukcije Vlade neće biti, ali uz znakovit dodatak “za sada”.

Loše se piše i ministrici socijale i demografije Nadi Murganić, pogotovo nakon štu ju je napustio njezin državni tajnik za demografiju Marin Strmota. Ne stoje navodno dobro ni još neki ministri. Predsjednica je države i dalje nezadovoljna stanjem u diplomaciji i u Ministarstvu vanjskih poslova, koje ne prati njezine inicijative. Oko Vlade se već kao mačak oko vruće kaše vrzma zlokobni Ivan Vrdoljak, koji, doduše, odbija mogućnost formalnog ulaska u Vladu, ali uz opasku kako je neformalno on već u njoj.

Najteže je što u sjeni operacija spašavanja, koje vuku natrag, ostaju operacije izgradnje i razvoja.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content