Plitvice: Obilježena 27. godišnjica ‘Krvavog Uskrsa’

U povodu 27. godišnjice akcije “Plitvice” i pogibije prvoga hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je ujedno prva žrtva Domovinskog rata, na Plitvicama je održana komemoracija na kojoj su sudjelovali predsjednica Republike, izaslanici Vlade i Sabora te prijatelji, rodbina i suborci Josipa Jovića. Mnogi branitelji iz Zagreba, Karlovca i Raba došli su pješice ili na biciklima.  

U ime Republike Hrvatske zajednički vijenac ispred spomenika položili su predsjednica Republike Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Vijence su položili i svijeće zapalili i obitelj poginulog redarstvenika Jovića, izaslanstvo udruga sudionika akcije “Plitvice” te predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti.

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content