Dodik ponovno brutalno napao biskupa Komaricu: Unosi nemir svojim izjavama!

Bošnjački dopredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić jedini je dužnosnik u Bosni i Hercegovini koji je stao u obranu banjolučkog biskupa Franje Komarice nakon što ga je predsjednik RS Milorad Dodik ponovo napao i optužio ga kako “unosi nemir” svojim izjavama kojima upozorava na katastrofalan položaj Hrvata-katolika u tom entitetu.

“Nedopustivi su brutalni napadi na biskupa Komaricu koji je jedan od dosljednih boraca za jednakost svih građana u RS. Ovakva razina javne komunikacije i činjenica da se predsjednik jednog entiteta već nekoliko puta obračunava s biskupom čija bi prava trebao štititi samo su karakteristični za Dodika, koji je prvak u kršenju prava nesrba u RS-u i najveći kočničar europskog puta Bosne i Hercegovine. Vrlo je važno da građani i političari u Europi ovo čuju i znaju”, stoji u Salkićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je tako reagirao na Dodikovu izjavu, danu u četvrtak, u kojoj je rekao kako biskup Komarica iznosi “učestale netočne, tendenciozne i na momente zlurade navode” o stanju u RS i ugroženosti Hrvata koji tamo još žive.

Dodik je istodobno biskupu zaprijetio upozorenjem “da prestane koristiti njegovo i ime RS u ostvarivanju svojih ambicija”.

Bio je to Dodikov komentar razgovora s biskupom Komaricom kojeg je objavio bečki list “Kurier” i u kojemu je banjolučki biskup podsjetio na stradanja i progon katolika u RS-u te upozorio kako se onima koji, unatoč svim zaprekama, žele povratak neprestano stvaraju zapreke.

“Ponovna izgradnja se odvija sporo zbog birokracije Milorada Dodika koji ne daje dozvole ili se molbe prikazuju kao nekompetentne”, kazao je uz ostalo biskup Komarica.

Dopredsjednik RS Salkić ističe kako je u cijelosti suglasan s konstatacijom biskupa Komarice da su u Republici Srpskoj ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka zbog trajne diskriminacije kojoj su izloženi.

“Činjenica da predsjednik entiteta traži od biskupa da prestane koristiti ime entiteta, pokazuje svu (Dodikovu) bahatost”, izjavio je Salkić pozvavši Dodika da prekine sustavnu diskriminaciju u RS-u i da počne poštovati ustav entiteta i donosi zakone koji su u interesu svih građana.

Biskup Komarica bio je meta izravnih Dodikovih napada i prijetnji 2017. godine kada ga je optužio da “hoda po svijetu i kleveće RS”.

Banjolučkog su biskupa, uz Dodika, brutalno napadali i mediji u RS kada je on ratna stradanja Hrvata u tom entitetu usporedio s Bleiburgom.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content