Josip Jović: Politički kamatari i ucijenjeni HDZ

Marko Matić, jedan od utemeljitelja HDZ-a u Velikoj Gorici, na tamošnjoj je proslavi godišnjice osnutka stranke za Istanbulsku konvenciju kazao kako je ona protiv Božjih i prirodnih zakona. Takvo mišljenje u ovoj stranci preteže, ma koliko se o tome šutjelo. Pozivajući se na stavove europskih pučana i obveze prema Vijeću Europe, vrlo je nervozno reagirao predsjednik Vlade i stranke: “Niste pročitali, niste razumjeli.”

Politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković čitav je problem ogolio i upro prstom u grm u kojemu spava zec. Moramo, kazao je, voditi računa da ni jednom svojom izjavom ne dovedemo u pitanje vladajuću koaliciju. Drugim riječima, konvenciju čije usvajanje traže svi koalicijski partneri HDZ-a valja usvojiti kako bi se spasila koalicija, odnosno vlast, a ne radi zaštite žena.

Dakako, za Konvenciju je i veliki pobornik ljudskih, naročito srpskih prava, Milorad Pupovac. Ali on ima i niz drugih zahtijevanja, koja su pregnantno izražena u Izjavi SNV-a, među kojima stoji i zahtjev za formiranjem srpske autonomne oblasti u Hrvatskoj.
Sve što je do sada tražio uglavnom je ispunjeno, uključujući i financiranje otvorene neprijateljske propagande u novinama koje samu Vladu RH nazivaju Vladom NDH.
Netko je duhovito primijetio kako će sljedeći zahtjev biti priznanje Šešeljeve crte razgraničenja Virovitica – Karlovac – Karlobag. Dok se Andrej Plenković žurio pohvaliti zaključke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, izdvajajući za Pupovčeve uši posebno onaj dio koji osuđuje ustaški režim, sam Pupovac se nije dao smesti.

On je spomenutim zaključcima jako nezadovoljan, primjećujući u “Intervjuu tjedna” HR-a kako u tom vijeću ima ljudi koji “umiveno zagovaraju NDH i Antu Pavelića“. Pupovac i pripadnici slične ideologije naprosto su ovisni o Paveliću, s njim se uvijek nešto može iskamčiti, dokle god su hrvatski političari opterećeni kompleksima prošlosti i dokle god moraju dokazivati da oni nisu ustaše.

Treća je vrsta ucjena nešto pragmatičnije naravi. HNS uhljebljuje svoje kadrove od ministarstava i javnih poduzeća do diplomacije. Županijski je sud ovih dana odbio optužnicu protiv Tomislava Sauche, kojega se tereti za pronevjeru 600 tisuća kuna, tražeći novo grafološko vještačenje, iako je isti sud u istom vijeću ranije odbio Sauchin zahtjev za novim vještačenjem.

Nema što, Sauchin glas vrijedi zlata ili barem slobode. Optuženiku Milanu Bandiću, jednom od stupova vladajuće koalicije, deblokirana je imovina, a sve njegove ideje imaju apsolutnu potporu HDZ-a u Gradu Zagrebu. I Radimir Čačić, koji također podupire Vladu, uzjogunio se tražeći novac za svoju županiju.

Koalicijski partneri HDZ-a neodoljivo podsjećaju na kamatare koji su HDZ-u dali neke kredite i sada ih skupo naplaćuju. Da bi ih otplatio, HDZ je posegnuo u svoju bogatu političku baštinu, koja se polako, ali sigurno osipa.

Izvor: Josip Jović/Slobodna Dalmacija

2 comments

  1. Goranka

    !971. su mislili da su “ubili” hrvatsko domoljublje i težnju Hrvata za svojom državom, ali su se prevarili, što se pokazalo 1991. Od tada, pa do danas je počela i još uvijek traje nova faza zatiranja hrvatstva u Hrvatskoj i dijaspori. Nisu uspjeli uništiti i izbrisati hrvatsko domoljublje niti kao vlast, niti kao oporba iako su imali sve potrebne instrumente za to u rukama, a sada su nam podmetnuli kukavičje jaje i primjenjuje se najžešča i najprljavija korupcija do sada: ugrozili su nam opasno egzistenciju i obitelj.
    Dok Bauk u ime “napredne” opozicije, Jakovina u ime “znanstvenika povijesničara”, a neki Zurof u ime “svih ostalih” prozivaju Predsjednicu koja je pozdravila “hrvatske zločince” u Argentini (jer svi Hrvati u dijaspori su po njima zločinci koje je trebalo i treba poubijati bez suđenja), Plenković, Jandroković i njihovi bubnjari šute. Pametnome dosta!
    Samo kolkio pametnih i nekorumpiranih još ima u državi?

  2. Goranka

    Mislim, da ovo što se događa u hrvatskoj politici nije tako jednostavno kako je prikazanao u članku. Plenković nije slučajno nego namjerno uspostavio ovakvu vladajuću koaliciju, pa se ne može govoriti o ucjenama i kamatarenju. On je, po mom mišljenju, kukavičje jaje Kukuriku koalicije u HDZ-u. Plenković nije prvi s takvom ulogom i zadatkom lomljenja hrvatske domoljubne “kralježnice” u Hrvatskoj, ali mogao bi biti jedan od zadnjih. Dakle, nisu Plenković, Jandroković, Bačić i njima slični (bubnjari koji udaraju ritam veslačima na galiji) nisu kamatarani i ucjenjivani, nego oni ucjenjuju i kamatare članove HDZ-a prijetnjom da će izgubiti privilegije, izmišljena radna mjesta i nezarađene plaće ako ih ne podrže u, sada već očitom, rušenju samostalne i neovisne Hrvatske.

Odgovori

Skip to content