KOMENTAR: Četnička ofenziva iz Beograda se nastavlja, Hrvatska (Vlada i HDZ) šuti

Nakon koordinirane kampanje između četničkog Beograda i hrvatske pete kolone na čelu s Miloradom Pupovcem i tzv. Antifašističkom ligom, o tome da Hrvatska kreće prema ustašizaciji države, nove najave iz Beograda dokazuju da se radi o sustavno pripremljenoj strategiji koja bi po svemu sudeći trebala imati klimaks na obilježavanju obljetnice hrvatske tragedije u Bleiburgu, 16. svibnja pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grtabar Kitarović i uz sudjelovanje zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin koji je očito postao glasnogovornik srbijanske Vlade, u novoj kampanji protiv Republike Hrvatske s početnom izjavom da je general Ante Gotovina ustaški general koju je podržao četnički premijer susjedne države Aleksandar Vučić, u tom stilu ovih dana dao je novu izjavu. Po ustaljenoj praksi srpske i srbijanske politike Aleksandar Vulin služi se lažima, pa je tako, reagirajući na izjavu Kolinde Grabar Kitarović da pravda nije stigla one koji su osmislili ideju o Velikoj Srbiji izjavio: „predstavnici zemlje koja slavi dan kada je protjerala 250.000 svojih državljana srpske nacionalnosti trebali bi znati da ne trebaju kritizirati zemlju u kojoj su ratni zločinci dokazano procesuiraju bez obzira na nacionalnost“. Za srbijanskog ministra postoje samo zločini na Koranskom mostu, Lori, Medačkom džepu, Pakraćkoj poljani u akcijama Blčjesak i Oluja koji po njemu još nisu rasvjetljeni i kažnjeni ili priznati i osuđeni u hrvatskoj javnosti, što nije točno. Za srbijanskog ministra naravno ne postoje zločini počinjeni u ime stvaranja Velike Srbije u Vukovaru, Škabrnji, Borovu, Lovasu, Voćinu, Pakracu, Dubrovniku i da se dalje ne nabraja u nizu hrvatskih mjesta, kao i zločini nad hrvatskim zarobljenicima u srbijanskim logorima, za koje nitko nije odgovarao a kamoli pred srbijanskim sudovima.

Nije problem što srbijanski ministar kao glasnogovrnik četničkog vojvode sada predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i deklariranog četnika Aleksandra Vučića, sadašnjeg premijera susjedne države po starom srpskom običaju gebelsovski laže. problem je što službena Hrvatska, bilo preko vladinog glasnogovrnika ili nekog ministra, jer se to ne može očekivati od premijera Zorana Milanovića, ne reagira na ovakve laži. Ako ne reagira hrvatska Vlada trebala bi kao vodeća oporbena stranka reagirati HDZ, ali u njemu očito sustavno ne prate, iako bi trebali, kordiniranu kampanju iz Beograda.o Hrvatskoj kao ustaškoj državi.

I konačno to nije sve. Da ne bi ta četnička kampanja iz Beograda posustala, svoj prilog dao je predsjednik tzv. Republike Srpske utemeljene na genocidu Milorad Dodik koji je najavio snimanje filma o Jasenovcu gdje je, tvrdi on, pobijeno 700.000 ljudi. Ideju je podržao četnički premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić a redatelj bi trebao biti Emir Kusturica koji je prešao na pravoslavlje i uzeo novo ime Nemanja. I u ovom slučaju Hrvatska ne samo da šuti nego spriječava registraciju znanstvene udruge koja raskrinkava laž o masovnim žrtvama Jasenovca. Prema tome, nije sva krivnja u Beogradu, još je veća u jugopodaništvu ili kukavičluku aktualne hrvatske politike da nove prijetnje iz Beograda nazove pravim imenom i odgovori im na pravi način.

Vjekoslav Krsnik

Odgovori

Skip to content