LUKA MIŠETIĆ: Ukoliko želi u EU, Srbija će morati prihvatiti činjenice navedene u Haškim presudama

Odvjetnik Luka Mišetić upozorava da će Srbija i Aleksandar Vučić vrlo skoro morati prihvatiti činjenice o karakteru ratnih sukoba u Hrvatskoj i BiH ili se oprostiti od pokušaja ulaska među punopravne članice EU-a.

-Brojne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ( “MKSJ”) potvrdile su da je zločin u Srebrenici bio genocid. Ipak, i unatoč tome svake godine tenzije rastu između BiH i Srbije, zbog odbijanja Srbije da prizna činjenicu kako je u Srebrenici počinjen genocid o čemu postoji i presuda Suda – upozorava Mišetić u autoriziranom članku objavljenom na blogu Misetic Law.

Sličan primjer navodi i kad je u pitanju odnos Srbije prema pravno utvrđenim činjenicama o ratnom sukobu na području Republike Hrvatske.

-Vučić najavio je da Srbija i Republika Srpska zajedno će obilježiti “deportaciju” Srba iz Hrvatske u Oluji. Iz istih razloga kao što sam objasnio gore, on neće to dugo moći činiti. Presuda Haaškog suda u slučaju Gotovina je konačna: hrvatski Srbi nisu bili “deportirani” od strane Vlade RH u operaciji Oluja. Vučić će morati to poštivati, ukoliko Srbija želi završiti poglavlja 23 i na kraju ući u EU – ističe američki odvjetnik koji je pred Haškim sudom branio generala Antu Gotovinu.

Smatra da takvoj politici poricanja počinjenih zločina od strane Srbije, neupitno dolazi kraj u idućih nekoliko godina.

-Vlada Srbije postavila je cilj ulaska u punopravno članstvo u Europskoj uniji, te će pritom teško apsolvirati takozvana “Poglavlje 23” i “Poglavlje 24”, odnosno pregovore o pravosuđu, vladavini zakona i ljudskih prava. Kako bi se postigla punopravno članstvo u EU, Srbija će morati zadovoljiti sve uvjete i mjerila koje je EU postavila u tim poglavljima. – upozorava Mišetić.

Upozorava da Srbija mora potpuno i nedvosmisleno mora prihvatiti sve presude Haškog suda, uključujući i one o Srebrenici kao i oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku.

-Uvjet da Srbija mora “potpuno i nedvosmisleno prihvatiti odluke Haaškog suda”, od presudne je važnosti. To znači da ukoliko Srbija želi postati članica EU, ona više neće moći poricati ono što je ICTY utvrdio u više presuda. Hrvatska i ostale države članice EU će inzistirati na tome da srpski dužnosnici priznaju genocid i tek tada će biti dopušteno da Srbija zatvori poglavlje 23. – ocijenio je Mišetić.

Smatra da će Aleksandar Vučić vrlo skoro sudariti sa činjenicama.

-U skladu s tim, u ne tako dalekoj budućnosti, trebali bismo dočekati trenutak u kome će ​ premijer Srbije Aleksandar Vučić javno prizna genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga bosanskih Srba. Ako neće, Srbija će ostati izvan EU, i to će biti rezultat njegovih nastojanja poricanja činjenica navedenih u presudama Haškog suda – zaključio je Mišetić.

R.H./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content