Novi broj Glasa Koncila: Došlo je do porasta lijevog ekstremizma

Glavna struja javnoga mnijenja udružena s medijima i dijelom političara dugo vremena nametala je tezu o tobožnjem skretanju hrvatskoga društva u desni ekstremizam, štoviše u tobožnju fašizaciju, a istraživanje “Pilarov barometar hrvatskoga društva 2016.” otkrilo je da je u odnosu na 2015. godinu zapravo došlo do porasta lijevoga ekstremizma

Zagreb, (IKA) – Raspjevana i radosna mladomisnička slavlja širom Crkve u Hrvata ovih se dana priređuju u više od pedeset župa diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pa naslovnica novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom 17. srpnja, donosi fotografiju s prve mlade mise u Derventskom dekanatu nakon Domovinskog rata koju je slavio Anto Zubak u rodnoj župi u Kulini.

Kanonizaciju blaženoga Alojzija Stepinca nije trebalo odgađati – prevladavajuće je stajalište oko 40 posto građana koje su iskazali u nedavno objavljenom istraživanju Pilarov Barometar o stanju nacije, a o kojem se detaljnije piše u novom broju katoličkog tjednika.

Urednik Ivan Miklenić u komentaru “Razotkrivene obmane” govori o metodama kojima se stvara iskrivljena slika hrvatskog društva, pa tako zaključuje: “Glavna struja javnoga mnijenja udružena s medijima i dijelom političara dugo vremena nametala je tezu o tobožnjem skretanju hrvatskoga društva u desni ekstremizam, štoviše u tobožnju fašizaciju, a istraživanje ‘Pilarov barometar hrvatskoga društva 2016.’ otkrilo je da je u odnosu na 2015. godinu zapravo došlo do porasta lijevoga ekstremizma.”

Detaljniji pregled podataka – koji pokazuju da nema bitnijih promjena ni odstupanja u mišljenjima građana, ali pružaju novi uvid u stavove o iseljavanju, kurikularnoj reformi i aktualnim pitanjima – i njihovu interpretaciju za Glas Koncila potpisuje Stanko Rihtar.

Sugovornik u intervjuu Glasa Koncila, britanski liječnik dr. David Oliver, progovorio je o temama palijativne skrbi, njezina britanskog ustroja te o eutanaziji i etičkim izazovima. Iznosi stav da je ideja palijativne skrbi pomoći ljudima da žive do svoje smrti, ublažiti bol i druge simptome, ali i pomoći ljudima da govore o poteškoćama i potrebama. Dotaknuo se i aktualnih pitanja, poput Brexita.

Upravo je to bio povod jednoj od tema u novom broju Glasa Koncila koja se u vrijeme kada Europska unija propituje vlastiti smisao i političko djelovanje vraća na izvore i viziju koju su dijelili njihovi utemeljitelji. Francuz Robert Schuman i Talijan Alcide de Gasperi bili su vjernici, nadahnuti kršćanskim vjerovanjem za ideju europske integracije te “čekaju” proglašenje blaženima.

O religiji i kršćanstvu u sekulariziranim europskim društvima u drugom dijelu teološkog osvrta govori dr. Joseph Ellul i ističe da bi za kršćane i Crkvu glavno poslanje danas bilo dijalog i navještaj.

Rubrika “Propisi-pravo-pravda” obrađuje temu samovolje i neodgovornosti telekomunikacijskih operatera, u “Prigovoru znanosti” piše se o uzimanju analgetika tijekom trudnoće, što može uzrokovati razvoj autizma u djeteta, u “Katoličkim oblikovateljima kulture” predstavljen je spisateljski i društveni angažman Matije Petlića, dok “Naši razgovori” odgovaraju na pitanje o primjerenom odijevanju u crkvi.

Izvještava se s osmog međunarodnog studija antropološke medicine i hagioterapije u Zagrebu, proslave blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković u Blatu, susreta hrvatskih misionarki i misionara u Dubrovniku, s blagoslova novouređenog Dijecezanskog muzeja u Požegi te s više zlatomisničkih slavlja.

Reportaža u novom broju predstavlja obitelj i rodnu senjsku župu novoimenovanog šibenskog biskupa Tomislava Rogića u kojoj se saznaju mnogi detalji o njegovu putu odrastanja i svećeništva, a sve uoči biskupskog ređenja krajem srpnja.

Mladi su se u svojoj rubrici ovaj put posvetili temi kruha našeg svagdašnjeg, zemaljskog i nebeskog.

IKA

Odgovori

Skip to content