„Bojni blaženika na nebesima“ – novi zbornik pjesama promoviran u Udruzi veterana legendarnih Pauka

„Trideset i tri minuše ljeta od prisege naše dok svi bijasmo na broju, a onda smo poletjeli kao sokolovi po raznim bojišnicama, a 200 položiše život na oltar Domovine“, zapisao je u uvodniku i novog, jedanaestog zbornika „Bojni blaženika na nebesima“ njegov autor, pjesnik Mate Buljubašić i tako već dvanaest godina. Ovaj marni utemeljitelj, organizator i voditelj ove manifestacije šalje poziv na akciju svojim prijateljima i pjesnicima da im pera ne malaksaju: “Dozovimo pjesme i utonimo u njihovo blaženstvo koje neka nas spoji u zajedništvu s blaženicima na nebesima i ovjenča nezaboravom“.
Ugođaj u Udruzi veterana slavnih Pauka i brojnost publike dokazuje da naši blaženici na nebesima nisu zaboravljeni, baš naprotiv. Zato smo se i večeras, 25. travnja, okupili tako brojni, uočnici 33.obljetnice osnutka slavne i udarne Četvrte gardijske brigade i došli izvoru pamćenja i nezaborava, promociji najnovijeg 11. Zbornika domoljubne poezije.

Početak programa i himna, oda radosti našoj voljenoj Domovini glasovima klape Elektrodalmacija bez kojih je ova fešta nezamisliva. Ujedinjeni u molitvi, dubokoj zahvalnosti minutom šutnje uzvratismo poštovanje poginulim suborcima crvenih beretki ,prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, hrvatskim braniteljima 8.349 poginulih u Domovinskome ratu i hrabrim sinovima rata koji se živi vratiše svojim domovima ali ne izdržaše izazove svakodnevnice.
U ime župana Splitsko – dalmatinske županije riječ pozdrava uputio nam je umirovljeni
pukovnik Mirko Čondić ne skrivajući radost brojnošću prisutnih i zanosom pjesnika domoljubnih misli, živog sjećanja na žrtvu podnesenu za mir, slobodu i demokraciju koje
danas živimo. Pljesak zahvalnosti upućen je g. Siniši Novaku iz Međimurja čijim je nesebičnim zalaganjem, trudom i pažnjom tiskan i objavljen ovogodišnji Zbornik u punom sjaju. Zahvalnost zaslužnim donatorima objavljena je na stranicama Zbornika. Poznat nam je podatak da je malo, pitomo Međimurje ostalo bez svojih 76 sokolova, poginulih dragovoljaca.
Sudeći prema pljesku u dvorani, vrijeme je za pjesnike. Voditelji programa pukovnik Mate Buljubašić i dr.sc. Ivana Čagalj Dizdar nadopunjuju se u svojim ulogama. Ivana poziva na krasnoslov autore stihova dok ih drugi voditelj sa zahvalnošću nagrađuje vrlo dojmljivom zahvalnicom s likom hrvatskog heroja, ratnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka, general bojnika.

Inače, sadržaj Zbornika uključuje autorske radove pedeset i dva pjesnika. Prema riječima Ivane Dizdar lektorice ovog izdanja, nisu svi pristigli radovi objavljeni jer nisu
ispunili tražene uvjete. Petnaest se pjesnika izmjenjivalo na sceni čitajući svoje stihove, a naša se srca prepuštala ljepoti doživljaja ne ostavljajući mjesta tuzi, jer večeras slavimo naše heroje. Siniša Novak svojim stihovima slavi kapu, crvenu beretku jer glavu čuva od obijesti ljudske, dok svojim akrostihom Branka Mlinar moli Boga da zauvijek čuva vrutak rajski, milu nam Domovinu. Pjesnik Ilija Protuđer pita nas svojim stihom jesu li heroji zaboravljeni, a č.s. Bernardina Crnogorac grli Vukovar, dom svih Hrvata. Zvonimir se Hazdovac ne odvaja od svojeg i našeg Feniksa, i tako redom.
Pjesnici, laureati večeri su: Danica Bartulović, Tonči Borovac, Nađan Dumanić i Nikša
Krpetić. Dvoranom je odzvanjao dugotrajni pljesak dok su primali zasluženo priznanje.
Završetak ove posebne večeri označila je pjesma klape Elektrodalmacije uz cjelovečernju pratnju poznatog glazbenika Jurice Karuza na glasoviru. Svi su članovi klape nagrađeni priznanjem za dugogodišnju vjernu suradnju. Nagradili su i nas u dvorani emotivnim domoljubnim pjesmama velike simbolike „Molitvom za Tebe“, „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“ i „Moja lanterna“.
Bila je to vrlo uspješna večer, sadržajnog svečarskog programa, lijepo i usklađeno vođena, ponosna i slavljenička. I na kraju, sočna i slasna jer se druženje nastavilo uz ukusan domaći domjenak.

Hrvatska Udruga Benedikt, Margita Vučetić

Odgovori

Skip to content