Radoslav Zaradić ponovno izabran na čelo Hrvatske udruge Benedikt

U dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, u ponedjeljak 29. travnja održana je redovita izborna skupština Hrvatske udruge Benedikt.

Za predsjednika je ponovno na dvogodišnji mandat jednoglasno izabran Radoslav Zaradić, mag. hist. i viši arhivist, voditelj županijskog arhiva Splitsko-dalmatinske županije.

Za članove upravnog vijeća izabrani su: Marija Bandić, Jakša Ćosić, Silvana Dragun, Ante Lijić, Nikola Milanović, Petar Rubić, Marica Vidović i Margita Vučetić. Za članove nadzornog odbora izabrani su: Željko Pleić, Marijo Popović i Ivo Uglešić.

Prisutnima su se obratili dragi gosti i prijatelji: Damir Gabrić, pročelnik županijskog upravnog odjela za hrvatske branitelje; ispred braniteljskih organizacija Ivan Turudić, splitski ogranak Matice hrvatske predstavljala je prof. Hicela Ivon, Družbu „Braće Hrvatskog Zmaja“ prof. Marija Šiško Kuliš, te voditelj splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ante Ćaleta.

Predsjednik Zaradić  podnio je pregled aktivnosti Udruge u protekle dvije godine, s naglaskom na razdoblje između dvije skupštine. Nakon dvije godine pauze uzrokovane prije svega globalnom pandemijom, na prvim sastancima tijekom 2022. g. odlučeno je kako se ide sa svim aktivnostima. Nije slučajno kako je prva aktivnost Hrvatske udruge Benedikt bila organizacija znanstveno–stručnog stola u povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Nastavilo se također s organizacijom dva najznačajnija projekta i manifestacije: Tjednom sjećanja u 2022. i 2023. g. i VIDIK festom u 2023. i 2024. g. Dodatni naglasak u radu postavljen je na aktualizaciji i revitalizaciji bogate benediktinske ostavštine i na tu temu na prvom VIDIK festu održan je okrugli znanstveno-stručni stol. Uspostavljeni su kvalitetniji odnosi sa Hrvatima u BiH i u susjednim državama. Bili smo domaćini don Marku Kljajiću, hrvatskom svećeniku i župniku Župe Presvetog trojstva Surčin u Beogradu. U programu prošlogodišnjeg Tjedna sjećanja gosti su nam bili srodna i prijateljska udruga Osmica iz Viteza čije aktivnosti smo predstavili splitskoj javnosti. Uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini prije dvije godine, organizirana je i tribina „Jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH – preduvjet za stabilnost i europsku budućnost države“ na kojoj je gostovala zastupnica u Europskom parlamentu gđa. Željana Zovko. U prvoj godini produljen je ugovor za korištenje prostora s gradom Splitom na dodatnih pet godina, a i napravljene su minimalne intervencije na web portalu Udruge koji je jednim dijelom moderniziran.

Razdoblje između travnja prošle i travnja ove godine obilježen je značajnom suradnjom sa srodnim udrugama. Tu je prije svega splitski ogranak Matice hrvatske s kojim Benedikt oduvijek surađuje. Posebno je istaknuto, tek početak, suradnje s Družbom „Braće Hrvatskog Zmaja“ i nizom udruga s kojima je na Klisu, Splitu i u Solinu održan program Trodnevnice hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu. S ograncima MH u Kaštelima i u Makarskoj također smo imali nekoliko održanih aktivnosti (prikazivanja filma i promocije knjiga).

Prošlogodišnji VIDIK fest bio je u znaku sjećanja na socijalnu misao fra Špira Marasovića te je održan međunarodni znanstveni simpozij zajedno s udrugom DOCAT centar Split. Ove godine VIDIK fest ponudio je niz aktualnih društvenih tema koje povezuju kulturu, ekologiju, tehnologiju i zdravstvo u svrhu promoviranja društveno odgovornog djelovanja i cjelovitog razvoja. Od ostalih aktivnosti svakako izdvojeno je tiskanje 9. zbornika domoljubne poezije „Vukovaru-Škabrnji memento poetika“ urednika Mate Buljubašića koji je predstavljen u programu Tjedna sjećanja u Splitu. U nedavnoj prigodi 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade „Pauci“ HUB je pripomogao u pripremi  promocije zbornika pjesama „Bojni blaženika na nebesima“.

U planu je nastavak znanstvenog i akademskog povezivanja Zagreba i Splita u vidu zajedničkih projekata, naročito predstavljanje aktivnosti značajnih nacionalnih ustanova: Hrvatskog instituta za povijest i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Predsjednik Zaradić istaknuo je kako je najponosniji na tisak zbornika dječjih radova  „I u mom gradu  Vukovar svijetli“. Na gotovo 200 stranica formata A4 obuhvaćeno je oko 250 učeničkih literarnih i likovnih radova iz oko 25 osnovnih i srednjih škola s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije. Zbornik je rezultat petogodišnje aktivnosti učeničke glazbeno-scenske priredbe „Hrvatska je riječ koju naučih od majke“ koja se izvodi u sklopu manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Hrvatska udruga Benedikt nastavlja djelovati, raditi i moliti „Ora Et Labora“ po uzoru na sv. Benedikta koji je sa svojim redovnicima obnovio Europu i ugradio joj njezine današnje temelje koji su danas najviše na udaru. Cilj je raditi na očuvanju i stabilizaciji zapadno-europske kršćanske civilizacije – upravo kako je to prije mnogo stoljeća radila benediktinska monaška zajednica. Jedan od utemeljitelja HUB-a, sada pokojni fra Josip Marcelić na jedan način obvezao je Udrugu da zajednički djeluje u Splitu prema njegovom poslanju. Iduće godine značajna je nacionalna manifestacija – 1100. godina hrvatskog kraljevstva. Formalne inicijative od strane Matice hrvatske i Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“ već su započete i prihvaćene su u Hrvatskom saboru. Na Hrvatskoj udruzi Benedikt je da se odazove, kao i svim ostalim srodnim udrugama, organizacijama i ustanovama.

Odgovori

Skip to content