Split će sa 600.000 kuna financirati kuhinju Matošić, a traži se rješenje i za hospicij

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednica Katoličke udruge ‘Lovret’ časna sestra Ljiljana Todorić potpisali su ugovor o reguliranju međusobnih prava i obveza oko realizacije projekta ‘Hospicij Matošić’ na Brniku. Grad se time obvezao da će sa 600 tisuća kuna financirati održavanje i opremanje kuhinje Matošić za građane treće životne dobi, a stvorene su pretpostavke i za gradnju hospicija.

– Plan je da sa Županijom i HZZO-om krenemo u realizaciju sljedeća dva kata za otvaranje kvalitetnog hospicija. Ovo je veliki iskorak kojeg su drugi gradovi u Hrvatskoj već napravili, ali mi smo stali raditi na tome 2009. godine. Vjerujem da ćemo u idućem razdoblju ostvariti i ovo što smo planirali. Odlučni smo da ćemo ovo riješiti u najskorije moguće vrijeme, pristupit ćemo ozbiljnim razgovorima s Ministarstvom zdravstva. Drugi gradovi u Hrvatskoj, na primjer Rijeka, imaju 70 posto financiranja iz HZZO-a i bez njih nismo u stanju preuzimati veće financijske obveze – rekao je Krstulović Opara i dodao da ako se pokaže da HZZO ne može financijski pratiti projekt da će financijske obveze morati preuzeti i druge jedinice lokalne samouprave koje budu htjele biti osnivači.

Časna sestra Ljiljana Todorić istaknula je da postoje osobe kojima je dostava njihovog ručka na kućnu adresu jedini kontakt u danu.

– Otvaranje hospicija je ideja Grada. Ne znam kada će doći prvi bolesnici, bilo je predizbornih obećanja, ali hospicij je jako skup sadržaj. Sada se ovdje može smjestiti u osam soba 16 osoba, ali kriteriji za hospicij nisu kao za stare i nemoćne. Priča je da bi Grad pripremio objekt, a da bi osnivač bila Županija preko Doma zdravlja Naši Matošići su platili projektnu dokumentaciju, komunalni doprinos, dali 2 milijuna inicijalnih sredstva, nekoliko milijuna su dali Grad i Županija i onda je to stalo. Trebalo bi nekih tri milijuna kuna za završetak cijelog projekta, a složit ćete se da je to sića za jednu ovakvu priču – kazala je sestra Ljiljana.

Stvari su s ovim ugovorom pokrenute s mrtve točke, ali gradonačelnik kaže da bi bilo neozbiljno prognozirati kada bi mogla početi gradnja.

– Mi smo već na idućoj raspravi o proračunu spremni izdvojiti znatna sredstva kako bi ona participacija Grada koja će biti zasigurno 50 posto koja bi bila rezervirana za iduće proračune – zaključio je gradonačelnik.

Izvor: Dalmatinski portal

Odgovori

Skip to content