VIDIK fest: Održana tribina ‘Mladi i ovisnosti’

U okviru Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK festa, Hrvatska udruga Benedikt i Klub mladih Split organizirali su tribinu „Mladi i ovisnosti“. Tribina je održana 18. travnja u prostorima Kluba mladih Split.

Na tribini su sudjelovali dječji psihijatar doc. dr. sc. Tomislav Franić, gospođa Marijana Petrić Maršić dipl. psih. i stručni suradnik iz Obrtne tehničke škole te voditelj Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske gospodin Paško Ugrina. Tribinu je moderirao Nikola Milanović, član Upravnog vijeća Hrvatske udruge Benedikt. Dobro posjećenoj tribini nazočio je i veliki broj mladih.

dav

Gospodin Franić je na početku istaknuo da se ovisnost manifestira kao kronični i recidivirajući poremećaj koje se temelji na podraživanju središnjeg živčanog sustava, a što se postiže unosom u organizam određenih psihoaktivnih tvari. Ovisnost prati ponašanje usmjereno prema traženju i uzimanju sredstava ovisnosti za kojim se razvija snažna potreba te gubitak kontrole nad vlastitim ponašanjem. Problemi ovisnosti često su vezani uz adolescentsku dob koju karakterizira nerazvijena mogućnost kontrole ponašanja. Zato je i zakonska regulativa tome prilagođena. U novije vrijeme stručnjaci su na popis ponašanja koja izazivaju ovisnost stavili kockanje, a ozbiljno se razmatra mogućnost da se na popis stavi i ovisnost o internetu. Probemu prevencije ovisnosti ne pristupa se sustavno. Uglavnom je sve prepušteno entuzijazmu pojedinaca, a različita društvena područja koja bi trebala pokrivati i tretirati problem ovisnosti nisu dovoljno kvalitetno povezana, zaključio je gospodin Franić.

Gospođa Marijan Petrić Maršić kazala je da srednja škola ima godišnji preventivni program u okviru kojeg se bavi prevencijom ovisničkih oblika ponašanja. Ove školske godine fokus djelovanja je na prevenciji razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju. Odluka se temelji na istraživanju provedenom 2014./2015. godine u Splitu. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1088 srednjoškolaca, a isto je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo. Rezultati su pokazali kako petina mladih već ima srednju ili visoku razvijenost problema vezanih uz klađenje, a da trećina mladih krije taj problem od svojih roditelja. Škola se bavi i sustavnom edukacijom roditelja o problemima ovisnosti. Mnogi rizični faktori poput nefunkcionalnosti i loše komunikacije unutar obitelji, nekvalitetnih modela identifikacije, rizične dobi, slabe organizacije i nekvalitetnog provođenja slobodnog vremena ili negativnog utjecaja skupine vršnjaka pogoduju razvoju ovisnosti, naglasila je gospođa Petrić Maršić.

dav

Gospodin Ugrina je spomenuo policijski angažman u školama. Stručnjaci razgovaraju već s različitim godištima osnovnoškolske populacije, a ista praksa se nastavlja i u srednjim školama. Tako se djeluje preventivno. Dojmovi su jako dobri, a komunkacija s djecom i njihova zainteresiranost na zavidnoj su razini. Policija, nažalost, najčešće mora djelovati kad ovisnik svojim ponašanjem koje je izazvano potrebom za velikom količinom novca i trenutačnim zadovoljenjem ovisničkih potreba, dođe u sukob sa zakonom. To se, prije ili kasnije, dogodi s većinom ovisnika. Tada je policija, u zakonskim okvirima, dužna reagirati. Na upit o pojavi novih psihoaktivnih supstanci na našem tržištu, a koje su očito opasne droge koje se, međutim, legalno distribuiraju u smart/head shopovima, kioscima i tobacco shopovima, a najčešće se deklariraju kao ‘osvježivači prostora’, ‘soli za kupanje’ i sl. kazao je da policija pozorno prati što se događa, da upozorava na simptome i moguće posljedice, ali da može djelovati samo po zakonu.

Na kraju su gosti tribine odgovarali na brojna pitanja nazočnih posjetitelja.

Nikola Milanović/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content