Dr. Dragi Šimundži ‘Judita’ za najbolje djelo iz hrvatske književne baštine

Don Drago je ‘Juditu’ dobio za knjigu Marko Marulić pjesnik i didaktičar (Književni krug Split) / CROPIX

U sklopu 28. Marulićevih dana, znanstvenog, književnog i izdavačkog programa, Društvo hrvatskih književnika dodijelilo je 19. travnja u povodu Dana hrvatske knjige mons. dr. Dragi Šimundži nagradu „Judita” za najbolje djelo iz hrvatske književne baštine u 2017. godini – za knjigu Marko Marulić pjesnik i didaktičar (Književni krug Split).

Nagradu „Judita” uručio je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika. U obrazloženju Povjerenstva nagrade „Dana hrvatske knjige” između ostalog se ističe: „Šimundžina knjiga/monografija vrijedan je i prepoznatljiv doprinos u razumijevanju složene tematike Marulićeve književne pojave. U njoj je sabrano autorovo višedesetljetno akribično bavljenje problematikom Marulićeva književnog doprinosa aspektu njegove etičke i estetičke dimenzije, čime je bitno proširen Marulićev recepcijski horizont i značenje te znakovito p/osviještena kako njegova, tako i pripadnost hrvatskoga nacionalnog bića europskom kulturnom prostoru”.

Na kraju obrazloženja koje je obradio prof. dr. Ivan Bošković napisano je: „I kao cjelina i u svojim dijelovima, monografija Marko Marulić pjesnik i didaktičar bitno proširuje i obogaćuje dosadašnje spoznaje o ‘ocu hrvatske književnosti’. Iznova se naglašava njegova iznimnost i književna veličina, ali dodatno osvjetljava duboka ukorijenjenost u biblijsku misao kao najdublji intertekst europske civilizacije te rječito govori u prilog osobite povlaštenosti u našoj i europskoj kulturi.

Marulić pjesnik i didaktičar ovom se knjigom iznova potvrđuje velikim hrvatskim i europskim pjesnikom, moralistom i filozofom, a njezin autor, dr. don Drago Šimundža, pouzdanim i argumentiranim tumačem njegove književnosti, što je motiviralo Povjerenstvo u odluci da mu se dodijeli ovogodišnja nagrada ‘Dani hrvatske knjige’ – nagrada ‘Judita'”.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content