Europski parlamentarci i članovi nacionalnih parlamenata raspravljali o budućnosti ZPP-a

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u utorak je u Bruxellesu s nacionalnim parlamentima održao zajedničku sjednicu “Na putu prema ZPP-u nakon 2020.: budućnost hrane i poljoprivrede”. Osim povjerenika za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana na sjednici su sudjelovali i predstavnici nacionalnih parlamenata  država članica EU koji su tražili zajedničko rješenje novog ZPP-a (Zajednička poljoprivredna politika).

Ova najdugovječnija i najuspješnija politika Europske unije osigurava opskrbu zdravom i kvalitetnom hranom za 500 milijuna građana Unije. Sektor poljoprivrede u EU danas osigurava oko 22 milijuna stalnih radnih mjesta, a usluge prerade hrane i povezana maloprodaja osiguravaju  zajedno oko 44 milijuna radnih mjesta.

Povjerenik Phil Hogan istaknuo je da ključni element budućeg ZPP-a mora biti supsidijarnost i da države članice moraju biti odgovorne za odluke koje donose jer EU nema univerzalnih rješenja za sve. „Ciljevi moraju biti isti dok načini ostvarivanja tih ciljeva moraju biti dovoljno fleksibilni da ih države članice mogu ispuniti“, rekao je Hogan i ponovo otklonio bilo kakvu pomisao na renacionalizaciju zajedničke poljoprivredne politike.

Govoreći o budućnosti ZPP-a hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir istaknula je kako je potrebno osigurati dovoljan proračun za ZPP, posebno u kontekstu sve većih zahtjeva koji se postavljaju pred poljoprivrednike u smislu zaštite okoliša, klimatskih ciljeva i dobrobiti životinja. „Ako uzmemo u obzir korist koju poljoprivrednici čine za poljoprivredu, proizvodnju hrane, očuvanje biološke raznolikosti, opstanak ruralnog prostora, očuvanje vrijednosti pa i obitelji, onda je jasno da se proračun za Zajedničku poljoprivrednu politiku ne smije smanjivati“, rekla je Petir. „Hrvatski poljoprivrednici žele zadržati oba stupa ZPP-a, ali smatraju da korištenje tih sredstava treba biti jednostavnije i ciljano prema OPG-ima i prema mladima kako bi osigurali generacijsku obnovu“, dodala je Petir i pozvala sve predstavnike nacionalnih parlamenata da utječu na svoje Vlade kako bi implementirale potprogram za žene koji je predviđen kao mjera ruralnog razvoja, ali ga do sada niti jedna država članica nije uvela.

Petir je rekla kako je potrebno posvetiti dodatnu pažnju pojednostavljenju ZPP-a, ne samo za poljoprivrednike, već i za administraciju kako se ne bi dogodilo da se administracija na EU razini smanji, a na nacionalnoj razini poveća.

 „Podržavamo veću supsidijarnost i fleksibilnost, no želimo da i dalje zajednička poljoprivredna politika nosi naziv ‘zajednička’“. „Što se tiče tržišnih mjera potrebno je omogućiti da reakcije na tržišne poremećaje ili krizne situacije budu brze i učinkovite i dostupne svim državama članicama“, rekla je Petir. Također je ponovno istaknula važnost uspostavljanja posebnog kriznog fonda izvan proračuna za poljoprivredu koji je već nekoliko puta zatražila, a povjerenik Hogan obećao podržati.

Izravnim plaćanjima unutar prvog stupa ZPP-a podržavaju se prihodi oko 7 milijuna poljoprivrednih gospodarstava EU. No, unatoč tome prosječni prihod poljoprivrednika u EU niži je od prosječnog prihoda u drugim gospodarskim sektorima što poljoprivredu čini neatraktivnim zanimanjem. Loši rezultati su već vidljivi, pogotovo u prosječnoj starosti nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što iziskuje neodgodivu generacijsku obnovu.

U ime Hrvatskog sabora na sjednici su bili nazočni Tomislav Panenić, predsjednik Odbora za poljoprivredu i Damir Felak, član Odbora.

Sjednicu je pratila i delegacija najboljih hrvatskih vinara, šampiona Sabatine 2017. OPG Đurinski i Pošip PZ Čara koji su na poziv zastupnice Petir u posjetu Europskom parlamentu gdje su se tijekom dvodnevnoga boravka u Bruxellesu upoznali s radom europskih institucija, a održali su i sastanak s predstavnicima Europskog odbora vinarskih poduzeća CEEV te ujedno predstavili svoja vina. Osim hrvatskih vinara, sjednici je nazočila i Renata Bedeković, najuzornija hrvatska seoska žena koja se u Bruxellesu susrela i s predstavnicima Odbora za žene COPA-COGECA-e, krovne organizacije poljoprivrednika EU-a. Bedeković je predstavila Natječaj za izbor najuzornije hrvatske seoske žene čija je pokroviteljica hrvatska zastupnica Marijana Petir, kao i svoj OPG na kojem uzgaja crnu slavonsku svinju te je razgovarala o položaju seoskih žena.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content