Dr. Zlatko Begonja: ‘Ne želim vjerovati da austrijske vlasti ne poštuju žrtvu i mjesto stradanja na Bleiburgu’

Austrijske vlasti su samo jedna transmisija nekih ideja i nakana koje, čini mi se, dolaze iz Hrvatske. To je moje osobno stajalište. Ne mogu ga, naravno, potvrditi, ali ne vidim razloga zašto bi nakon toliko dugo vremena austrijske vlasti sada odjednom imale problem s događajima na Bleiburgu.” rekao je za Narod.hr dr. sc. Zlatko Begonja, profesor s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, komentirajući nedavne istupe austrijskih lokalnih dužnosnika, koji su komemoraciju žrtvama masovnog pokolja nakon završetka Drugog svjetskog rata na Bleiburgu te križnim putevima koji su uslijedili, kako su prenijeli hrvatski mediji, povezali s “ekstremno desnim fašističkim skupovima”.

Već toliko godina ondje se okupljali ljudi kako bi obilježili taj stravičan događaj koji se, uostalom, nije događao samo na Bleiburgu, ali Bleiburg je simbol svih tih stradanja– i sada da se odjednom to povezuje s nekakvih fašističkim skupovima- to mi je logički neshvatljivo!” – kaže dr. Begonja i nastavlja:

“To je jedno mjesto sjećanja, stradanja ljudi. Ne želim vjerovati da austrijske vlasti ne poštuju žrtvu. To bi bilo izvan svake pameti.”

“Nemoguće je da netko danas ne poznaje osnovne činjenice o Bleiburgu”

Na pitanje je li kod takvih napada riječ o nepoznavanju osnovnih činjenica ili pak zlonamjernosti, dr. Begonja odgovara:

„Nemoguće da je riječ o nepoznavanju činjenica. Nije moguće u 21. stoljeću ne znati za Bleiburg.
Mislim da je više posrijedi nekakvo politikanstvo, nego bilo kakvo nepoznavanje činjenica.

O Bleiburgu Austrijanci, a ne samo Austrijanci, nego i oni koji su aktivno sudjelovali u tome, najviše Britancijako dobro znaju.

Zašto bi svi oni trebali šutjeti ako znaju, a oni jako dobro znaju, što se dogodilo?
Ja bih prije rekao da se u ovom slučaju radi o nečemu što svoje ishodište ima u Hrvatskoj“, zaključuje dr. Begonja.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content