Otvorena podružnica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u Splitu

Jutros je u Splitu otvorena podružnica Zaklade za razvoj civilnog društva koja predstavlja pozitivan korak prema decentralizaciji poslovanja Zaklade, lakšoj komunikaciji s krajnjim korisnicima te, nadamo se, u konačnici lakšem pristupu sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Na adresi Osječka 16 u Splitu otvorena je jutros regionalna podružnica Zaklade za razvoj civilnog društva. Otvaranju su nazočili upraviteljica Zaklade gđa. Cvjetana Plavšić Matić, Ministar rada i socijalne skrbi g. Marko Pavić, g. Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Zaklade, Blaženko Boban, Župan Splitsko-dalmatinske županije te Petar Škorić, saborski zastupnik.

Sustavna podrška korisnicima sredstava iz ESF-a

Regionalnu podružnicu otvorila je upraviteljica Zaklade pozdravom svim prisutnima: “Čast mi je pozdraviti sve s kojima već dugi niz godina radimo, danas na otvaranju prve regionalne podružnica kojoj slijedi otvaranje podružnica u Rijeci i Osijeku. Ovim smo potezom krenuli u jednu sustavnu podršku našim korisnicima s obzirom na sve veće potencijale koji se otvaraju iz Europskog socijalnog fonda. Do sada smo imali situaciju da su našim korisnicima pomagali kolege i kolegice iz regionalnih razvojnih agencija te će od sada njihovo opterećenje više biti usmjereno na infrastrukturne projekte, a podrška organizacijama civilnog društva i drugim dionicima u lokalnoj zajednici će biti usmjerena na naše podružnice. Naravno da je podrška strukturirana i u središnjem odjelu u Zagrebu koji će zajedno s podružnicama predstavljati jednu cjelinu te biti na raspolaganju svima onima koji će htjeti prijaviti i povlačiti sredstva iz fondova. Nadamo se da će biti sve veći broj onih koji će biti spremni prijaviti se na natječaje, ali podrška je svakako usmjerena i na sve naše korisnike koji provode programe Nacionalne zaklade.” Prostor podružnice u vlasništvu je Nacionalne zaklade te će se u njoj zaposliti 4-5 nove osobe na čemu je Upraviteljici zahvalio i župan Blaženko Boban: “Smatram da je otvaranje ove podružnice izuzetno važno za sve predstavnike civilnog društva koji su do sada morali odlaziti u Zagreb, a sada mogu neposrednim kontaktom komunicirati sa zaposlenicima Zaklade te je na ovaj način uspostavljena decentralizacija sustava koja će omogućiti lakšu provedbu projekata.”

Pripremljeno preko milijardu kuna za udruge

Nazočnima se obratio i ministar Rada i socijalne skrbi koji je najavio da je za udruge iz ESF-a pripremljeno preko milijardu kuna od kojih je 800 milijuna kuna za natječaje gdje su udruge izričiti prijavitelji, a ostatak novca za one natječaje gdje mogu biti partneri. “Ovakav ured je definitivno potreban kao pomoć za pisanje i provedbu projekata svim udrugama kako bi mogli bolje apsorbirati Europski socijalni fond. Ovo je prva sustavna pomoć civilnom društvu upravo kako bi potaknuli prijavu i pisanje što kvalitetnijih projekata. Želja nam je da upravo ovakvi uredi budu spona između Splita i Zagreba koji će svima olakašati poslovanje i omogućiti što većem broju udruga da sudjeluju u EU projektima.” Nazočni su se podružili uz mali domjenak, razmijenili informacije i kontakte te odjurili u nove radne pobjede. Važno je napomenuti da je u Hrvatskoj trenutno aktivno oko 57.000 udruga te s obzirom na činjenicu da su udruge jedne od najaktivnijih korisnika sredstava iz EU fondova potpuno podržavamo otvaranje podružnica i olakšavanje pristupa svim udrugama za povlačenje dodatnih sredstava. Udruge su generatori znanja, mogućnosti samozapošljavanja i razvoja društvenog kapitala koji nam je neophodan za daljnji rast i razvoj društva u cjelini te im je ovakva sustavna podrška itekako potrebna.

Odgovori

Skip to content