Ivan Ugrin: Dalićka će ga skupo koštati

Kad se ta smije, onda možete biti sigurni da zato ima debelog razloga. Riječ je, naime, o Martini Dalić, potpredsjednici Vlade zaduženoj za gospodarstvo, za koju mnogi konstatiraju kako se radi o “hodajućem sukobu interesa”. Uglavnom je namrgođena, kako i ne bi bila kad su u djelokrugu njezina rada sami problemi. A kao vrh ledene sante isplivao je gotovo na samom početku mandata one prve Plenkovićeve Vlade HDZ-a s Mostom, slučaj Agrokor.

Međutim, gospođa ministrica, znana u zadnje vrijeme i kao “naša Thacherica”, razvalila se od smijeha prošle godine 31. ožujka, tijekom press konferencije u Banskim dvorima, kad je zajedno s tadašnjim ministrom pravosuđa, mostovcem Antom Šprljom, izašla pred novinare nakon što je Vlada usvojila lex Agrokor. “U slučaju da se sistemski značajne kompanije, kompanije koje svojom veličinom i zbog svoje veličine imaju velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo…”, pokušala je predstaviti zakon, a zatim se počela smijati. Nikako da stane. Tražila je od glasnogovornice Vlade da se ugase kamere. No, na njenu nevolju, sve je snimljeno. Istoga toga dana, preko svoga privatnog hotmaila, “Thacherica” je likovala sa svojim kompanjonima, koje je “vječno dužna Martina” pozvala da se okupe na večeru u “nisko profilnom restoranu” i daleko od očiju pressa proslave plodove svoga višetjednog nastojanja oko kreiranja lex Agrokora i načina kako će tamo na mjesto Vladina posebnog povjerenika instalirati Antu Ramljaka.

Njih pet, šest pajdaša zajedno s Dalićkom uistinu su imali razloga za slavlje, jer, kako će se pokazati u sljedećem razdoblju od nekoliko mjeseci, isplatili su na svoje račune za usluge savjetovanja u slučaju Agrokora stotine milijuna kuna. I za sve je te radnje Plenković itekako znao. Oni isti koji su stvarali lex Agrokor, zahvaljujući tom zakonu obilato su podebljali svoj bankovni konto. Kako vjerodostojno i pošteno. Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a u četvrtak premijer Andrej Plenković izjavio je kako mu nisu jasni razmjeri napada na ministricu. “Važno je da je ostvaren cilj, koji je u kratkom roku spriječio kolaps. Ako treba ispitati neke detalje, ispitat ćemo, ali u supstanci ja tu ne vidim loše namjere niti nečega nezakonitog”, rekao je premijer novinarima. Dan poslije već se čulo ono njegovo famozno: “Ne, mi nismo ničiji taoci”, uoči sastanka s koalicijskim partnerima.

Po onoj znanoj kako cilj opravdava sredstva, Plenković i dalje podržava svoju potpredsjednicu, za koju su, kad je u rujnu 2014. otišla iz stranke, nezavisni ekonomski stručnjaci rekli kako je to nešto najbolje što se HDZ-u moglo dogoditi, jer je pobornica radikalne neoliberalne gospodarske politike i lobist bankarskih krugova. U slučaju lex Agrokor “sve upućuje na kaznenopravnu odgovornost premijera i ministrice”, zaključila je Dalija Orešković. Očigledno, skupo će Dalićka koštati Plenkovića, jer tko se zadnji smije…

Izvor: Ivan Ugrin/Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content