Dr. Mato Palić: ‘Generalni stav političke elite je da referendum nije nešto poželjno’

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić bio je gost Pressinga s Petrom Štefanićem, gdje je govorio i o GI Narod odlučuje.

“Prvi dan prikupljanja potpisa sam dao potporu za referendumsku inicijativu Narod odlučuje”, poručio je ranije ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku s Facebooka, dijeleći i fotografiju svog potpisa.

O GI Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

“Prihvatljive su mi obje. Treba demokratizirati naš izborni sustav s obzirom da to nije učinjeno tamo gdje treba biti, a to je Sabor”.

“Generalni stav političke elite je da referendum nije nešto poželjno. Nije normalno da je potrebno više potpisa da se nešto pokrene nego da se nešto odluči. Neke teme treba izuzeti iz referendumskog odlučivanja. Neke države imaju međunarodne ugovore, porezni sustav, temeljna prava… ”

O Dragani Jeckov i službenom jeziku u Hrvatskom saboru

“U RH je službeni jezik hrvatski. Jedno je razumijemo li nešto, a drugo je li to službena uporaba jezika. Zna se što je Sabor i zna se kako se govori, zna se što je i kako je na lokalnoj razini.”

O Martini Dalić

“U javnosti je negativno odjeknulo i ovo je politička odgovornost vezano uz postupak izrade tog zakona. Ovo je krenulo objavom prepiske prije nekoliko dana. Nisu se znali pravi autori zakona, pojavili su se napisi u medijima, a ovdje se vidi da je to točno, da su u izradi testa sudjelovali neki koji su kasnije bili dio izvanredne uprave.”

O sukobu interesa

“Sukob interesa je u velikom dijelu korijen problema u Hrvatskoj. Politički dužnosnici su mu izloženi, a poanta je da što je osoba na višoj dužnosti mora biti stroža prema sebi, o tome kako postupa i donosi odluke. Time se sužava prostor za sukob interesa i potiče se nepristranost dužnosnika u obnašanju dužnosti. Poanta je da radi u javnom, a ne u privatnom interesu.”

O ustavnosti Lex Agrokora

“Postoje pitanja oko kojih se ni ustavni stručnjaci ne slažu u nekom dijelu interpretacije. Pratio sam cijelu priču. Obrazloženje koje je predsjednik Ustavnog suda dao za mene pravno štima. Kad je u pitanju ustavnost propisa, smatram da je u skladu s Ustavom. “

Izvor: narod.hr/N1

Odgovori

Skip to content