Poziv na komemoraciju i svetu misu na hercegovačkom Bleiburgu

„Hercegovački Bleiburg“ kao mnogi nazivaju Radimlju kod Stoca, mjesto je na kom su komunističke vlasti, na koncu Drugog svjetskog rata, ubili i zatrpali, prema dosadašnjim istraživanjima, oko 10000 civilnih žrtva i zarobljenih hrvatskih vojnika.

Riječ je o hrvatskim civilima, koji nisu izbjegli iz ovih krajeva, katoličkom svećenstvu, te zarobljenim vojnicima koji su se predali na austrijskoj granici kod Bleiburga te u kolonama sprovođeni od strane partizana u razne krajeve, a jedan od krakova tog Križnog puta završio je i u Stocu.

Na lokalitetu Radimlje otkriveno je petnaest jama, rupa, kanala u koritu Bregave, u kojima su pronađene masovne grobnice. Otkrivena su šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u hrvatskim narodnim nošnjama, mnoštva puka, te izgladnjelih hrvatskih vojnika provođenih od logora do stratišta.

Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u BiH u skladu sa svojim ciljevima temeljenih na: Rezoluciji Vijeća Europe br. 1096 o „Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima“ od 27. lipnja 1996. godine, Rezoluciji Vijeća Europe br. 1481 o „Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima“ od 25. siječnja 2006. godine,  Rezoluciji Europskog parlamenta o “Europskoj savjesti i totalitarizmu” od 2. travnja 2009. godine, Deklaraciji Hrvatskog sabora o “osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. do 1990. godine” od 30. lipnja 2006., te  Rezolucije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH” o osudi totalitarnih režima” iz 2006. (Sl. n. FBiH, br. 44/06) poziva javnost da se pridruže i svojim sudjelovanjem odaju pijetet i uspomenu na žrtve stradanja. 

– Ignoriranje, prešućivanje i iskrivljivanje istine zločin je današnjice te apeliramo na buđenje svijesti svekolikog pučanstva u potrazi za istinom, a posebno medija – u svojoj izjavi rekla je predsjednica Središta, književnica Anita Martinac.

Sveta misa na Radimlji služi se svake godine i to prve nedjelje iza komemoracije i sv. mise na Bleiburgu, a to je u 2018. na dan nedjelju 19. svibnja s početkom u 18,00 sati, nakon pobožnosti Gospi koja započinje u 17,30.  Poziv za misu je uputio župnik don Rajko Marković, koju predvodi don Ante Tonćo Komadina, ravnatelj Caritasa iz Mostara,  a na svetoj misi sudjeluje i vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenko Stojić, kao i brojni drugi svećenici.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content