Bandiću, nije Trg dr. Franje Tuđmana „pseće igralište“

Umjesto da je postao, kako je najavljivao Milan Bandić,  gradonačelnik Grada Zagreba, jedan od najljepših trgova u glavnom gradu, Trg dr. Franje Tuđmana, sve se više na žalost pretvara u ruglo, što je očito nekima stalo da se i na ovakav način minorizira i podcijeni uloga i značaj prvog hrvatskog predsjednika i pobjednika hrvatskog Domovinskoga rata dr. Franje Tuđmana.

Naime, ovih dana na tom otužnom i jadnom prostoru, održavao se, kao i lani,  pravi „cirkus“ – Zagreb Beer Fest! Organizator je postavio šatore te „dovukao“ gomilu piva, hrane i drugih pića, ali i glazbene skupine, tako da se tri-četiri dana „lumpovalo“ iz noći u noć.

Kako nije bilo dovoljno WC-a, a piva svako malo tjera na nuždu, „najljepši“ trg je iz u dan  „mirisao“ po mokraći, dok je dobrim dijelom i uništena trava, a smeća je bilo gotovo po cijelom prostoru, tako da su i većina vlasnika pasa koji inače ovaj trg koriste za šetnju svojih ljubimaca nastojali, koliko su mogli, zaobići ovu livadu, gdje su već napola i srušene table na kojima piše o kakvom je trgu riječ.

Sramno da sramnije ne može biti.

Obitelj dr. Franje Tuđmana, a poglavito njegova supruga Ankica, relativno često su i javno protestirali  protiv ove sramote od trga, ali bez uspjeha.

U svakoj državi se kod ovakvih stvari nešto pita i obitelj, ali kod nas to očito ne važi.

Nema Tuđmana pa mogu raditi što hoće.

Nu, u cijeloj toj priči naprosto je neshvatljivo na koji se način ponaša Hrvatska demokratska zajednica. Kad su izbori gotovo na svaku binu postavljaju bistu njena osnivača, „kunu“ se u njega i njegovu politiku, a u Zagrebu nisu učinili „ništa“ da u javnom prostoru dobije mjesto koje zaslužuje. Čak nisu ni prvi predložili da se, recimo, zagrebačka zračna luka nazove njegovim imenom, već je to učinila moja malenkost.

Relativno veliki broj gradova i mjesta diljem Hrvatske već je po „Ocu Domovine“, kako su nazivali i Tuđmana, bez kojeg teško da bi hrvatska država bila samostalna i neovisna, da bi pobijedila jednu od najvećih vojnih sila u Europi, tzv. Jugoslavensku narodnu armiju, ali i agresore na Republiku Hrvatsku – Srbiju, Crnu Goru i domaće izdajice, njegovim imenom nazvalo ulice, trgove, obale…, dok s druge pak strane ovom velikom i zaslužnom čovjeku Zagreb se među ostalim „odužio“ i trgom, kojeg bi bolje bilo preimenovati u „Park za pse, mačke i ostale domaće životinje“.

Stoga, gospodine Bandiću, ako ništa drugo, a onda barem maknite table s imenom ovog velikana, bit će manje sramote!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Odgovori

Skip to content