Stjepan Šterc, Anđelko Milardović… o GI Narod odlučuje: Evo što kažu!

Demograf Stjepan Šterc potvrdio je za Večernji list da će potpisati za referendum o izmjeni izbornog zakona.

“Za promjenu sam izbornog sustava jer je sadašnji pokazao da Hrvatska u Sabor i izvršnu vlast ne može povući ono najbolje što ima – kaže. Nije mu logično da se predstavnike manjina bira gotovo političkim dekretom mimo stvarnog potencijala i da praktički imaju dvostruko pravo glasa, odnosno biraju za koju će listu glasati. Ne mislim da bi to bilo ukidanje prava manjina nego reguliranje normalnog izbornog sustava, koji se temelji na potencijalu”, obrazložio je svoju podršku profesor Šterc.

Politolog Anđelko Milardović kaže kako je potpisao prvo referendumsko pitanje zato jer “Postojeći akteri uopće nemaju volje promijeniti izborno zakonodavstvo jer bi tada ugrozili svoju poziciju, a ovako ugrožavaju poziciju društva.” Unatoč tome što je rezerviran prema drugom referendumskom pitanju te ga nije potpisao kaže kako je “kritičan spram manjinskih oligarha tipa Pupovca i Radina. Kakva je to demokracija u kojoj dva čovjeka drmaju na političkoj sceni 25-30 godina?”

Ustavnopravni stručnjak dr. Mato Palić bez zadrške kaže:

“Potpisao sam oba referendumska pitanja, prvo o promjeni izbornog sustava iako smatram da takva promjena ne bi bila savršena, ali ova inicijativa predstavlja bitan kvalitativni iskorak u postojeći izborni sustav. Što se tiče drugog pitanja, ne vidim nešto sporno s pozicije Ustava i našeg ustavnog poretka u odnosu na ovaj dio minimalnog ograničenja prava koje bi imali zastupnici manjina ako to prođe. Zadaća i smisao predstavnika manjina je nešto sasvim drugo, pa imamo situaciju da manjine imaju niz problema s rješavanjem svojih pitanja. Što je napravljeno od 2000. u integraciji Roma u obrazovni sustav i koliko posto ih je integrirano? Predstavnici manjina ponašaju se kao i svi ostali jer je došlo do politizacije mandata manjina, koji je više politički nego zaštita manjina”, zaključuje dr. Palić.

Povjesničar Ante Nazor sljedećih će dana, kad pročita pitanja, odlučiti hoće li ih potpisati ili ne.

Izvor: narod.hr/Večernji list

1 comment

  1. Anđeo

    Anđelko, to im je “naša borba” dala komunisti hdz-a, sdp-a, sanader, plenković, zlogodina tito i njegova trideset i tri generala i predsjednici partizana! Da bi u ovoj državi nešto uspjelo,najprije se mora otvoriti arhiva,jer titine komunjare ne mogu nikako shvatiti da se moraju povući, jer su upravo oni izvršioci titine zločinačke politike i sa njima se manipulira iz Beograda! Zar nije žalosno svima , koji odobravaju trčanje “naših” političara u Beograd četnicima, koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku ,a kad četnici pljuju po Oluji, blaženom Stepincu i svemu što je Hrvatsko,onda ih jugo snješke pozivaju u vlast i Crkva im upriličuje dočeke,a drugovi političari puni veselja prave nove termine sastanka po Beogradu,a tamo ih dočika u posjetu zločinac četnik Šešelj, kao državni organ i nikom ništa ! Poslije 1945god. ubijeno je priko 900.000 tisuća Hrvata bez suda i zakona, jer su branili svoju domovinu, odazvaši se na pozive koji su im bili upućeni, koji su preživjeli nikada se nisu smjeli vratiti u jugoslaviju,a i danas se nakrivo gledaj.Po kojem pravilu i pravu nisu osuđeni četnički zločinci poslije agresije na Hrvatsku, po kojem pravilu i pravdi imadu pravo ulaska četnic u Hrvats, koji su sa fašistom i zločincem Miloševićem izvršili agresiju na HRVATSKU i BiH i počinili stravične zločine i genocid, po kojem pravu se zabranjiva pozdrav HOS-a ZDS,postrojba koje su obranile HRVATSKU,a zločinca Šešelja četnici Vučić, Dčić, Nikolić, itd slobodno šetaju Hrvatskom, pokojem pravu drugovi političari idu u Srbiju, dok se tamo podižu spomenici popu Đujiću, Draži Mihailoviću,Šokčaninu, Simi Dubajeću, Puniši Rčiću i drugim krvnicima koji su klali Hrvate od 1918 do danas,, a u Hrvatskoj Pupovci i četnici isto tako iz srbije prozivaju nas i kad se nakašljemo, da smo “USTAŠE”?! Dali to znači, da Srbi četnici, partizani, komunisti, UDBA i JNA Hrvate smiju klati, da Hitlerova zvona na crkvama smiju zvonit , da Musolinijevi sljedbenici prava viša mogu imati i Titoisti i Staljinisti smiju vladati, a četiri miliona hrvata triba ušutkat i sa lica zemlje utkloniti? O tome triba pisati

Odgovori

Skip to content