Wałęsa primio počasnu nagradu EPP-a za očuvanje demokršćanskih vrijednosti

Članovi Kluba zastupnika Europskih pučana, stručnjaci i zakonodavci okupili su se u Rigi, glavnom gradu Latvije, na godišnjoj konferenciji Europske mreže ideja (EIN) pod nazivom “Europski način života” čija je glavna tema bila razmatranje vrijednosti koje Europska pučka stranka treba štititi i zastupati te isticanje važnosti vladavine prava, demokracije i kršćanskih vrijednosti. Na konferenciji, na kojoj je sudjelovala i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, bivši poljski predsjednik Lech Wałęsa primio je počasnu nagradu Europske mreže ideja kao priznanje borbi za demokraciju te očuvanje demokršćanskih vrijednosti.

Dvodnevna konferencija započela je 24. svibnja raspravom o Uniji kao mjestu novih prilika. Na okruglom stolu o ekonomskom rastu, industrijskoj konkurentnosti, istraživanju i inovacijama, Petir je istaknula kako je jedini način na koji Europa može konkurirati tehnološkim i inovacijskim divovima poput Kine, Japana, Koreje ili SAD-a putem ulaganja u obrazovanje: „Vjerujem da je poticanje kreativnosti u našoj djeci ključ uspjeha, uz istodobno održavanje visokih standarda za naše građane i bez ugrožavanja naših europskih vrijednosti. Napredak se ne može dogoditi kompromitiranjem naših ljudi, ukidanjem radnih mjesta i nesigurnošću već promicanjem jedinstvenog europskog načina življenja, a koji je nepoznat ostalim zemljama svijeta te stoga moramo ulagati u inovacije, kreativnost i viziju budućnosti od koje će društvo dugoročno profitirati.“

Jedna od tema prvog dana konferencije bile su i vrijednosti Europske unije. Sudionici su kroz raspravu okruglog stola koju je vodio zastupnik Paulo Rangel, potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a, raspravljali o vrijednostima koje stranka zastupa. Petir je kolege upozorila da djelovanje stranke mora biti ujedinjeno te kako politička platforma EPP-a mora biti usmjerena prema dobrobiti i gospodarskom rastu svih građana Unije.

„Europska pučka stranka, bogata univerzalnim duhom, predstavlja najsnažnije nade u pronalaženju novih puteva koji su u skladu s tradicijom europskih klasičnih, humanističkih i kršćanskih korijena. Europski model temelji se na vrijednostima, kulturi i povijesti. Tu moramo tražiti odgovore na nova pitanja. To je polazna točka za nas kao kršćanske demokrate. Iz tog razloga moramo više učiniti kako bismo odgovorili na stvarne probleme ljudi, a ne pristajati na kompromise kada su u pitanju naše temeljene vrijednosti“, zaključila je Petir.

Drugi dan konferencije, 25. svibnja, vođen je pod temom „Europski način života – sljedeći koraci“, te je bio ispunjen brojnim panel raspravama i širokim spektrom sudionika. U panel u kojemu su stručnjaci raspravljali o području robotike, medicine i prava kao i otvorenim etičkim i socijalnim pitanjima, Petir je istaknula kako je u svijetu promjena i ubrzanog razvoja od presudne važnosti zadržati dostojanstvo ljudske osobe u centru svakog djelovanja.

„Trebalo bi biti jasno da dostojanstvo ljudske osobe implicira da je znanost podređena ljudskoj osobi, a ne ljudska osoba znanosti“, rekla je Petir te dodala kako sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga u Europskoj uniji utječe na mogućnosti nacionalnih vlada da jamče dostojanstvo ljudskog života u području biotehnologije. „Civilno društvo, tržište i vlada nisu sami sebi svrha, već u konačnici služe poticanju slobode, odgovornosti i dostojanstva ljudske osobe pokazujući najveće poštovanje spram ljudskog bića, od njegovog začeća do prirodne smrti“, zaključila je Petir.

Konferencija je zaključena raspravom o sigurnosti i stabilnosti mediteranske regije gdje se pokušalo odgovoriti na pitanje na koji način europski način života utječe na postizanje sigurnosti i stabilnosti mediteranske regije koja je od presudne važnosti bila kroz čitavu civilizacijsku povijest.

„Danas je ova regija poznata po nesigurnosti, političkoj nestabilnosti, sukobima, povećanju terorističkih prijetnji susjednim zemljama, ali i zapadnim ciljevima i masovnim migracijskim tokovima iz Afrike i Bliskog istoka“, rekla je Petir te nastavila: „Nepostojanje jasnog strateškog sigurnosnog plana oslabilo je sliku Unije kao važnog strateškog partnera te zbog toga moramo ponovo razmotriti našu ulogu na Mediteranu i na Bliskom istoku. Problematiku je moguće riješiti tek razvojem strategija specifičnih za svaku pojedinu državu, a europski cilj bi trebao biti sprečavanje rasta radikalnih islamskih skupina i zaštita onih koji su najugroženiji,  a među njima su kršćani koji su danas najprogonjenija religija na svijetu”, rekla je Petir.

Konferencija je završena u pozitivnom tonu pozivom svim sudionicima da i dalje promoviraju ona najvažnija načela i vrijednosti europskih pučana na kojima je Unija utemeljena od početne osnivačke ideje svojih demokratskih očeva.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content