U Dicmu otvoren prvi arhiv u Hrvatskoj nakon 38 godina: “Lani su nam mogli izgoriti svi predmeti u Dračevcu”

Nakon četiri godine čekanja, danas je u Dicmu svečano otvoren arhiv Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je financirala Županija samostalno u iznosu od 8 milijuna kuna. Objekt je tlocrtno oko 700 metara kvadratnih, a u njega se može skladištiti preko pet kilometara građe.

Prvi samostalni županijski arhiv u Hrvatskoj

Povodom otvaranja pismohrane u Dicmo su pristigli brojni saborski zastupnici, županijski vijećnici te ministar uprave Lovro Kuščević, koji je sa županom Blaženkom Bobanom presjekao vrpcu.

– Mislim da je danas velik dan za Županiju. Ovo je prvi ovakav objekt u Hrvatskoj, da jedna županija ima svoj samostalan arhiv. U proteklih mjesec dana arhiv su posjetili arhivari iz preko 26 zemalja i dobili smo pohvale sa svih strana. Naime, sve naše ispostave po županiji su pretrpane dokumentacijom i to onom koja se mora trajno čuvati, poput građevinskih dozvola. Zbog toga je ovaj objekt od posebnog značenja. – kazao je župan.

Odsad će na jednom mjestu biti dostupna sva dokumentacija, koja će biti i digitalno povezana s centralom Splitsko-dalmatinske županije, naglasio je župan. Kazao je da je tek prošlog ljeta, za vrijeme katastrofalnog požara koji je ugrozio 60 tisuća predmeta u zgradi Općinskog suda na Dračevcu, postao svjestan potrebe adekvatnijeg skladištenja ovih važnih dokumenata, a nada se da će to omogućiti i drugim jedinicama lokalne samouprave u županiji.

– Svi načelnici i gradonačelnici Splitsko-dalamatinske županije su oduševljeni ovim projektom i već na sljedećem sastanku kroz 20 dana ćemo potegnuti pitanje kupnje susjednog zemljišta, kako bi napravili još jedan objekt gdje bi sve institucije s područja županije, koje su zainteresirane, mogle skladištiti svoje dokumente. – kazao je Boban. – Županija već od 2009. radi digitalizaciju predmeta, ali mnogi predmeti moraju biti trajno čuvani u izvorniku. Koliko ih ima na području županije od 1953. možete sami zamisliti. – kazao je. 

Kuščević: “Država je jaka koliko i njena najmanja općina, grad ili selo”

Minista Kuščević kazao je da mu je osobito zadovoljstvo otvoriti ovako vrijednu investiciju. Čestitao je načelniku općine Dicmo Ivanu Maretiću, ali i bivšem županu Splitsko-dalmatinske županije Zlatku Ževrnji, koji je bio pokretač ovog projekta.

– Raduje me inicijativa župana Bobana da će u budućnosti uključiti lokalne i regionalne jedinice Splitsko-dalmatinske županije kako bi se ovaj kapacitet proširio i kako bi se mogla pružiti jedinstvena usluga svima onima kojima arhiv treba. – kazao je i dodao da se nada kako će se s pismohranom povezati i arhive državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kazao je kako je Vlada svjesna da je država jaka koliko je jaka najmanja općina, grad ili selo u toj državi te je baš zato učinila sve da im omogući razvoj.

– Upravo zato smo pokrenuli poreznu reformu. Od 1. siječnja 2017. godine Vlada se kompletno odrekla poreza na dohodak u korist općina, županija i gradova. Na temelju toga su oni dobili milijardu i 400 milijuna kuna na godišnjoj razini, a konkretno općina Dicmo preko 2 milijuna kuna. Ako tome dodamo porez na kamate na štednju, jasno je da ova Vlada preko 2 milijarde kuna godišnje prepušta jednicama lokalne samouprave upravo kako bi se ovakvi projekti mogli nesmetano razvijati.

Kroz iduće dvije godine sva županijska arhivska građa seli u Dicmo

Dužnost voditelja pismohrane preuzeo je arhivist Radoslav Zaradić koji je naglasio da je ova zgrada prvi višenamjesnki arhiv koji je u Hrvatskoj izgrađen, nakon Državnog arhiva u Karlovcu, koji je izgrađen u 80.-im godinama prošlog stoljeća.

– Mi smo jedina županija koja ima ovakav objekt za našu veliku i vrijednu arhivsku građu. Ovo je najmodernije arhivsko spremište u Hrvatskoj i stvarno se ponosimo njime. Cilj je kroz iduće dvije godine prebaciti svu arhivsku građu, koja se sad nalazi na oko 20 raznih lokacija, u novu pismohranu. Druga faza je dgitalizacija građe čime ćemo poboljšati učinkovitost i ubrzati postupak donošenja odluka. – kazao je Zaradić.

U pismohrani je zaposleno pet djelatnika, od čega jedan visoke stručne spreme (arhivist) i četiri srednje stručne spreme. Svi su prethodni zaposlenici županije koji će biti dislocirani u Dicmo.

Maretić: “Nadam se da će se ulaganja u Dicmo nastaviti”

Načelnik općine Dicmo Ivan Maretić ponosan je što je objekt smješten baš u Dicmu. Požalio se kako je reformom poreznog sustava prije pet godina općina izgubila pola milijuna kuna, a država je ulagala samo u ceste. Kazao je kako je primjetio da ova vlada ima dobar smjer, pa se nada da će se ulaganja u Dicmo nastaviti.

Izvor: dalmacijadanas.hr

Odgovori

Skip to content