Dubrovnik: Svi necijepljeni trebaju se cijepiti protiv ospica

U Dubrovniku je do sada potvrđeno 12 slučajeva oboljelih od ospica.  Svi  oboljeli odrasle su osobe i na izravan ili neizravan način povezuju se s prvooboljelim iz Stona.

Dječji vrtići u Dubrovniku izdali su preporuku da roditelji djecu koja nisu cijepljena ne dovode u vrtić do 26. lipnja. Također, sljedećih dana i svu cijepljenu djecu, ako budu imala neki od respiratornih ili drugih simptoma koji upućuju na ospice, treba udaljiti iz vrtića. Riječ je o mjeri opreza zbog širenja ospica.

Od 25. svibnja do 10. lipnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 12 slučajeva ospica. Još je nekoliko slučajeva u obradi, ali o tome će javnost biti obaviještena, rekao je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Da bi spriječili daljnje širenje ospica, bitno je daljnje procijepljivanje populacije. Cijepljenje je definitivno najučinkovitija mjera za sprečavanje širenja ospica. Pozivamo ovim putem sve roditelje, staratelje, skrbnike da odmah cijepe svu necijepljenu djecu, ali i sve zdravstvene radnike i djelatnike dječjih vrtića koji nisu zaštićeni da se cijepe.

Poslali smo obavijest dječjim vrtićima, od Ploča do Konavala, da necijepljena djeca ne smiju biti u vrtićima. Preporučili smo i radnicima dječjih vrtića da provjere jesu li cijepljeni, pa ako nisu, da to što prije učine, rekao je Lakić. 

Stjepan Đuričić, voditelj Odjela za infektologiju i dermatovenerologiju u OB-u Dubrovnik, ponovio je simptome ospica. Ako netko ima kašalj, hunjavicu, crvenilo očiju, osip iza ušiju, na čelu po vratu, na trupu i ekstremitetima za pretpostaviti je da boluje od ospica. Kada posumnjate da imate ospice, bilo bi poželjno da kontaktirate svog liječnika, prenesete mu svoja zapažanja i da vam on kaže svoje mišljenje o tome ima li razloga da se uputite prema infektološkom odjelu OB-a Dubrovnik ili sve to ne pripada ovim simptomima, kazao je Đuričić.

Izvor: hrt.hr

Odgovori

Skip to content