Hrvati širom svijeta porijeklom iz BiH, Vaš glas ima veliki značaj! Registrirajte se!

U trenutku kada je ugrožena politička opstojnost Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda registracija je dužnost svakog Hrvata koji osjeća ikakvu emocionalnu povezanost sa domovinom svojih predaka…

Dvorske igre u BiH i dalje traju. Unatoč presudi europskog suda i unatoč svim nastojanjima Hrvata u BIH, pa i unatoč trudu hrvatskih političara u Hrvatskoj i nastojanja Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović,  Bošnjaci ne odustaju od svojih planova da Hrvatima oni biraju političke predstavnike u tijelima BIH i Federacije BIH, kako bi ih pretvorili u marginalnu nacionalnu manjinu bez ikakvog političkog utjecaja.

Hrvati širom svijeta koji svoje porijeklo imaju u BiH mogu barem malo utjecati na te procese samo ako se registriraju za predstojeće izbore u zemlji svojega porijekla. To mogu svi koji imaju BIH državljanstvo  i koje će do 7.10.2018. napuniti 18 godina, pod nekoliko uvjeta:

Prvi uvjet je da imaju važeći identifikacijski dokument  iz BIH (osobna, putovnica ili vozačka) s datumom važenja do 07.10.2018. godine. Oni se mogu registrirati za izbore preslikom (kopijom) bilo kojeg navedenog  dokumenta i popunjen obrazac kojem je izborna komisija dala ime PRP-1.

Oni koji imaju državljanstvo a nemaju važeći dokument iz BIH mogu se također registrirati za glasovanje ako se nalaze na popisu stanovništva  iz 1991. godine, izbjegli su za vrijeme rata, nikad nisu imali dokument iz BiH nakon rata, ali nisu odjavili državljanstvo BiH, kao i oni koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH, ali ne žive u BiH. Za njihovu prijavu potrebna je preslika važećeg dokumenta (osobna, vozačka ili putovnica) kojeg posjeduju, uvjerenje o državljanstvu ne starije od 6 mjeseci od dana prijave za glasovanje izvan BiH i popunjen PRP-1 obrazac.

Uvjerenje o državljanstvu BIH izdaje se u matičnim uredima na području FBiH i RS a oni koji do sada to nikad nisu tražili moraju zatražiti postupak verifikacije u matičnom uredu u mjestu rođenja ili upisa u knjigu državljana. Nakon verifikacije u mjestu rođenja ili upisa u knjigu državljana, uvjerenje o državljanstvu se može zatražiti u bilo kojem matičnom uredu u entitetu u kojem je osoba upisana u knjigu državljana, a ne smije biti starije od 6 mjeseci od dana prijave za glasovanje izvan BiH.

Oni koji su na lokalnim izborima 2016. godine glasovali izvan BiH, Središnje izborno povjerenstvo dostavit će obrazac koji se zove PRP-2 na adresu koju su naveli prigodom posljednje prijave za glasovanje izvan BiH.

Njega treba popuniti, potpisati uz njega priložiti kopiju jednog od važećih dokumenata sa slikom i dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu do 24.07.2018. godine u 24:00 sata.

Pravo na registraciju nemaju oni koji imaju državljanstvo BiH ali nisu nikad imali prijavljeno prebivalište na području BiH prije 1991. godine.

Sve ove upute mogu se vidjeti ovdje.

Sve  prijave se mogu podnijeti slanjem skeniranog ispunjenog i potpisanog obrasca i skeniranog osobnog dokumenta na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini/Poštanski pretinac 451/71000 Sarajevo/Bosna i Hercegovina telefaksom na sljedeće brojeve: +387 33 251-333  +387 33 251-334, ili  elektronskom poštom na e-mail: prijava@izbori.ba

U proces mobilizacije izbjeglih i odseljenih Hrvata iz BIH su se uključile i pojedine stranke poput HDZ-a koje su po pojedinim mjestima organizirali odbore koji pomažu zainteresiranima u postupku registracije.

Izvan BiH danas živi prema nekim podacima preko 150.000 Hrvata koji bi mogli glasovati, a na dosadašnjim izborima to pravo ih je koristilo oko 5 %. U trenutku kada je ugrožena politička opstojnost Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda registracija je dužnost svakog Hrvata koji osjeća ikakvu emocionalnu povezanost sa domovinom svojih predaka. Njihov glas ima veliki značaj, a jesu li spremni žrtvovati pola sata potrebnih za svoju registraciju vrlo brzo ćemo vidjeti na sljedećim izborima.  

Odgovori

Skip to content