10. srpnja 1856. Nikola Tesla – velike misli hrvatskog genija

Tesla, Nikola, hrvatski izumitelj (Smiljan kod Gospića, 10. VII. 1856 – New York, 7. I. 1943). Rođen je u srcu Hrvatske, u Lici, u vrijeme dok je Hrvatska bila dio Austro-Ugarske. Veliki dio života proveo je u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume.

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu Hrvatsku i rodni kraj. U svojim prvim patentima (1885–88), dok još nije bio dobio američko državljanstvo, prijavu je započinjao predstavljanjem: »Neka se zna da sam ja, Nikola Tesla iz Smiljana u Lici, graničnoj pokrajini Austro-Ugarske, izumio…«.

God. 1896. bio je izabran za počasnoga člana HAZU u Zagrebu, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu. Po Tesli se u Hrvatskoj nazivaju ulice u mnogim našim gradovima, nekoliko škola, jedno veleučilište, tvrtka Ericsson Nikola Tesla, državna nagrada za znanost, državno odličje, u Tehničkome muzeju u Zagrebu nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma, a u Smiljanu Memorijalni centar Nikola Tesla (Teslina rodna kuća, modeli izuma, didaktičke igračke koje omogućavaju lakše razumijevanje rada Teslinih strojeva).

Velike misli hrvatskog genija Nikole Tesle:

Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom (24.5.1892 o ideji izgradnje centrale izmjenične struje u Hrvatskoj)

Uvijek sam mislio da žena ima one suptilne umne i duševne osobine koje su je činile nadmoćnijom u odnosu na muškarca. Ali, tankoćutna žena koju obožavam je sada nestala i ustupila mjesto ženi koja misli da je njen najveći cilj da što više liči na muškarca – u odijevanju, glasu i djelu… Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali, po meni, najveća tragedija je sadašnja ekonomska situacija koja je ženu okrenula protiv muškarca i one u mnogo slučajeva uspijevaju zauzeti njegovo mjesto u poslu i industriji. Rastuća tendencija žene da zasjeni muškarca je znak propadanja civilizacije.

Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti.

Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke.

Tri su moguća rješenja za problem povećanja ljudske energije: prehrana, mir, rad.

Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline

Edison je više izumitelj korisnih stvari,a ja sam izumitelj novih principa.

Nedovoljno zapažanje samo je oblik neznanja i uzrok mnogim nastranim ispadima i trijumfu ludih ideja.

Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncetriramo naše misli o toj istini postajemo skladni s ovom velikom moći. Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.

Sve stvari imaju frekvenciju i vibraciju.

Iako imamo slobodu da mislimo i djelujemo, mi se držimo zajedno, poput zvijezda na nebeskom svodu s nerazdvojnim vezama. Ove veze se ne mogu vidjeti, ali ih možemo osjetiti.

Učio sam strane jezike, proučavao književnost i umjetnost, proveo svoje najbolje godine u knjižnicama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i mislio sam kako sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content