DA SE NE ZABORAVI 22.-23. srpnja 1991. Akcija Zbrojovka

Operacija Zbrojovka je bila akcija hrvatskih snaga u Domovinskom ratu održana 22. i 23. srpnja 1991. Prigodom te akcije iz izvoznog kontingenta u luci u Pločama oduzeto je 2000 pušaka te 126 tona streljiva. Oduzetim oružjem naoružane su 113. brigada ZNG-a (860 pušaka i 35 tona streljiva), 4. brigada ZNG-a (650 pušaka i 40 tona streljiva) te još neke postrojbe u Dalmaciji. Osim oružja, tom prigodom oduzeto je i 4500 tona pšenice. Treba podsjetiti da je hrvatski narod 1991. godine bio bez oružja jer je oružje hrvatske Teritorijalna obrana otuđeno i stavljeno pod nadzor agresorske JNA. Hrvatski domoljubi su sami kupovali pješačko naoružanje, kasnije su blokirali vojarne a neke su zauzeli (kolovoz, rujan 1991. g.) i tako došli do oružja…

Razoružanje Teritorijalne obrane SR Hrvatske 1990.

Predsjednik Komiteta za ONO (Opće narodnu obranu) i DSZ bio je po funkciji predsjednik predsjedništva tadašnjeg CK SKH, bio je to Ivica Račan. Drug Ivica Račan je 23. svibnja 1990. godine predao oružje Teritorijalne obrane SR Hrvatske „Jugoslavenskoj narodnoj armiji“. Račan je 8 dana prije predaje vlasti (HDZ-u), nakon izbora, predao Jugoslavenskoj narodnoj armiji oružje hrvatske Teritorijalne obrane. Oružje je bilo vlasništvo Republike Hrvatske jer je njegovu nabavu financiralo samo stanovništvo Hrvatske.. To je bio čin veleizdaje za koji Račan i SKH-SDP nisu nikada odgovarali! Tim oružjem se moglo naoružati 200.000 ljudi-. Hrvatska je ostala bez pješačkog naoružanja, bez znatne količine protuoklopnog i protuzračnog naoružanja te bez lakog topništva.

Prema tajnom svjedočenju RadenkaRadojčića (iz 1994. g.) operacija razoružanja Teritorijalne obrane Hrvatske bila je dio šire operacije koju je vodila Kontraobavještajna služba JNA (KOS). Prema njegovu svjedočenju cjelokupno hrvatsko partijsko rukovodstvo (uz nekoliko iznimaka) bilo je na vezi (bili su suradnici) KOS-a i drugih jugoslavenskih službi.

Treba spomenuti da je SDP s Račanom na čelu napustio sjednicu Sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske. Njihov veleizdajnički čin se lako može shvatiti kada se uzme u obzir da su svi bili suradnici jugoslavenskih obavještajnih službi. Bili su i ostali „peta kolona“.

22. srpnja 1991. JNA i četnici napali Josipdol.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: magazinplus.eu

1 comment

  1. Berislav

    Točno ispravno i korektno io to je bili smišljeno razoružavanje Hrvatske prije napada perfidno i podmuklo. U vlaku sam tada putujući kući iz Zagreba jer sam svoju struku medicinsku specializirao kako već bude gužva od nepoznatze osobe u coupeu i neželjenog sugovornika koji je iz BiH ili se je barem tzako predstavljao ne znam sve do danas čuo ove riječi Ne valja oduzima oružje pitam ga tada tko to mislio je da sam pao s Marsa u vlakj. Eto!

Odgovori

Skip to content