Marja Čolak: Ekstremna ljevica i živozidaški cirkusanti u propalom grabežu za poene preko nesreće radnika Uljanika

Mjesec i pol dana nakon najvećeg masovnog okupljanja Hrvata u povijesti –dočeka Vatrenih – svjedočimo novim skupovima potpuno drugačijeg motiva i karaktera – klasičnom radničkom štrajku.

Radnici Uljanika prosvjeduju s razlogom – rade bez da su dobili plaću. A ljevica, očekivano, očekuje od države da ”uradi nešto”. Nevidljiva ruka trebala bi stvoriti novac za radnike, dok istovremeno po novinama čitamo o novoizgrađenom turističkom luksuznom zdanju predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande.

Zanimljivo je kako se Istru po potrebi želi prikazati kao crvenu, antifašističku, jugonostalgičarsku, neokomunističku enklavu, ali ista ta Istra prednjači kad je u pitanju zarada od turizma i talent za turistički biznis kod vladajućih IDS-ovaca i njihovih jataka.

Ukratko, kad ne ide po planu, državu se traži da uradi nešto. Kad sve ide k’o po loju, Istru se svojata kao liberalnu i naprednu autonomiju koja nema veze s ostatkom ”ustaške, zaostale i klerofašističke” Hrvatske. E pa dosta je toga bilo, drugovi.

Poene pokušavaju skupiti ekstremna ljevica i Živi zid

Na vlak Uljanikove nesreće u najnovijem momentu pokušala se ukrcati ekstremna ljevica iz Radničke fronte. Htjeli su ”preuzeti” prosvjed pred Banskim dvorima, no radnici Uljanika su ih potjerali, ostavivši ih u zadnjim redovima. A račune im je pomrsio i Ivan Pernar s ekipom iz Živog zida, koji je i sam pronašao način za samopromociju, da bi se kasnije branio kako su ”radnici njega molili”. I tako dolazimo do situacije u kojoj se ekstremna ljevica (neuspješno) natječe sa živozidašima u prikupljanju političkih poena, a sve preko leđa nesretnih radnika Uljanika.

Na svom Facebooku Mate Kapović iz Radničke fronte naziva Pernara idiotom. Inače, Kapović vam je onaj lik koji je na sjednicu zagrebačke skupštine došao u majici nalik pidžami.

Uglavnom, taj Kapović također na svom Facebooku, citira mlađe radnike na Markovom trgu, koji, kako tvrdi, vrlo energično i silovito odguruju pokunjenog i zbunjenog Pernara s riječima: Ono tamo su tvoji! [pokazujuć prema Saboru] Smeće!

Pernar se svojim pratiteljima požalio zbog tretmana na prosvjedu, po okrjepu otišao u Didov san.

Istovremeno, Pernar okreće pilu naopako i tvrdi kako ga je ‘’par radnika zamolilo da nosi transparent ‘govno govnima’ pred Sabor”.

‘’Budući da me nije teško nagovorit, pristao sam na to, u jednom trenutku je jedan od njih izvadio dječje pelene od svog djeteta i stavio ih pred ulaz u Sabor. Policija ga je brzo opkolila, uglavnom, uzeo je taj transparent i pelene nazad i čini mi se da su ga pustili, međutim, veli on meni – šta nisi s nama ostao kad su nas opkolili. Odgovor je jednostavne naravi, ja mogu pomoći u prosvjedu, mogu statirat, čak i odradit neku manju ulogu, ali ne mogu namjerno izazvati incident, niti mogu ući u sukob s policijom – iz jednostavnog razloga.

Ne mogu privatizirat prosvjed jer smisao prosvjeda nije da se sve kamere usmjere na mene. Fokus prosvjeda je da se radnicima isplate plaće – oni i njihovi zahtjevi moraju biti u centru pažnje.

Uglavnom, nemoguće je ljudima ugoditi, ako odbijete nosit transparent – niste od akcije, ako pristanete nosit transparent, a ako situacija eskalira – opet nije dobro jer niste od akcije, ako pak pristanete na akciju do kraja – opet nije dobro jer vas optuže za samopromociju i da hoćete pažnju skrenut na sebe.

Koju god odluku donijeli – pogriješili ste’’, požalio se Pernar, koji se, uzgred rečeno, s prosvjeda otišao okrijepiti u obližnju konobu Didov san na Gornjem gradu, skupa s Ivanom Viliborom Sinčićem i ljepšim polovicama. A čime su se poslije prosvjeda okrijepili radnici iz pulskih autobusa, zasad nije poznato.

Gladnim radnicima dosta je svake politike – lijeve, desne, elitne i diletantske

Političari koji su pokušali profitirati u štrajku radnika trebali su znati da im taj nesretni grabež za političke poene ne može proći jer je gladnim radnicima dosta svake politike – i lijeve, i desne, i elitne, populističke, diletantske i cirkusantske.

A pokušaj politizacije i instrumentalizacije nesreće radnika Uljanika, bilo u svrhu promocije Marka Perkovića Thompsona, bilo u svrhu promocije likova kao što su Kapović i Pernar, sramotan je i za svaku osudu.

Izvor: Marja Čolak/direktno.hr

Odgovori

Skip to content