Europski pučani u Beču: Nova pravednost za Europu

U Beču se 6. i 7. rujna održava sjednica proširenog predsjedništva Kluba zastupnika Europske pučke stranke pod predsjedanjem Manfreda Webera. Na sjednici sudjeluju i austrijski kancelar Sebastian Kurz, europski povjerenici Johannes Hahn i Mariya Gabriel, kao i mnogobrojni stručnjaci na području digitalne ekonomije te više od 100 zastupnika u Europskom parlamentu među kojima je i hrvatska zastupnica Marijana Petir. 

Neposredno nakon objave kandidature za predsjednika Europske komisije koju je Manfred Weber objavio u srijedu, europski čelnici, kao i zastupnici najjače političke opcije u Europskom parlamentu okupili su se u Beču kako bi razgovarali o „novoj pravednosti za Europu“.

„Digitalizacija, globalizacija i dominacija internetskih divova pozivaju nas na veću raspravu u Europi o značenju ‘pravednosti’ u 21. stoljeću te želimo oblikovati pravednu Europu za budućnost“, rekao je njemački zastupnik u Europskom parlamentu te ujedno i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber. Domaćin sastanka, predsjednik austrijske EPP delegacije u Europskom parlamentu Othmar Karas, naglasio je da bez poštivanja vladavine prava i temeljnih prava u svim državama članicama neće biti pravednosti u Europi. Austrijski kancelar Sebastian Kurz istaknuo je također potrebu za većom pravednosti u Europi, osobito kad je u pitanju socijalna država, konkurentnost te oporezivanje. „Moramo pronaći prava rješenja kad su u pitanju obrazovanje, investicije i ulaganja“. 

Hrvatska zastupnica Marijana Petir u Beču je rekla kako je ponosna što je dio velike EPP obitelji. „Europa se danas nalazi pred brojnim izazovima. Okupili smo se ovdje kako bismo razgovarali o pravednijoj Europi za naše građane. Kad je riječ o temeljnim pravima, ona nisu nešto o čemu možemo pregovarati i u tome smo složni“. 

O novoj pravednosti za Europu raspravljalo se iz više aspekata: osnaživanje žena i jačanje jednakosti među spolovima, pravednost u digitalnom svijetu te u globalnoj ekonomiji. Svi predavači i stručnjaci složili su se kako građani Europe žude za pravednošću kojoj upravo EU mora biti predvodnica, a kojoj danas prijete narušavanje društvenih standarda, korupcija, terorizam… Generalni tajnik Caritasa Europa Jorge Nino Mayer, kao jedan od panelista, rekao je kako jedino zajednička, dijeljena pravednost u Europi može biti uspješna. Da je pravednost samo srce europskih vrijednosti rekla je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel zalažući se za jednaku raspodjelu gospodarskog utjecaja i koristi digitalizacije. „Ključne inovacije moraju služiti društvu“, kazala je direktorica jedne austrijske tvrtke Sabine Herlitschka. A razmatrani su i etnički aspekti umjetne inteligencije.

Petir je komentirala i najavu predsjednika Kluba zastupnika EPP-a Manfreda Webera da će se kandidirati za predsjednika Komisije. Smatrajući taj potez veoma hrabrim, Petir je čestitala Weberu i kazala kako je on istinski vođa predan demokršćanskim načelima koji istinski vjeruje u budućnost Europe. „Klub zastupnika Europskih pučana proteklih je godina vodio čvrstom rukom čuvajući jedinstvo grupe, ali istovremeno imajući sluha i razumijevanja prema različitim mišljenjima. Usudila bih se čak reći da se u osobi Manfreda Webera ogledaju načela EPP-a. On je čovjek dijaloga i zaštitnik europskih vrijednosti“, zaključila je zastupnica Petir.

Izvor: hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content