Papa roditeljima: Uvijek njegujte i gajite povjerenje u učitelje

Papa Franjo primio je u audijenciju članove Talijanske udruge roditelja (AGE) prigodom 50. obljetnice njezina osnutka. Na početku svoga obraćanja Papa je pohvalio zalaganje Udruge u korist obitelji i odgoja istaknuvši kako se članovi Udruge u svojem djelovanju drže načela kršćanske etike „kako bi obitelj bila subjekt koji se sve više priznaje i protagonist u društvenom životu”.

Vi mnogo energije posvećujete podršci i pomaganju roditeljima u njihovoj odgojnoj zadaći, posebice s obzirom na školu koja je oduvijek glavni partner obitelji u odgoju djece. Ono što radite na ovom području je zaista hvalevrijedno. Kada govorimo o odgojno-obrazovnom savezu između škole i obitelji, prije svega ukazujemo na to kako on nestaje: odgojni pakt nestaje. 

Obitelj više ne cijeni kao nekoć rad – često slabo plaćenih – učitelja a ovi pak na prisutnost roditelja u školama gledaju kao na dosadnu smetnju, što može ići čak dotle da ih marginaliziraju ili čak doživljavaju kao neprijatelje, rekao je Papa obraćajući se članovima Talijanske udruge roditelja. Da bi se ta situacija promijenila, netko mora poduzeti prvi korak, pobjeđujući strah od drugoga i velikodušno pružajući ruku. 

Zato vas pozivam da uvijek njegujete i gajite povjerenje u školu i učitelje: bez njih se izlažete opasnosti da ostanete sami u svojem odgojnom djelovanju i manje sposobni uhvatiti se u koštac s novim odgojnim izazovima koji dolaze od suvremene kulture, društva, masovnih medija, novih tehnologija.

Papa je podsjetio kako su „učitelji baš kao i vi svakodnevno uključeni u službu odgoja vaše djece”. „Ako je i opravdano žaliti se na eventualna ograničenja u njihovu radu, mora ih se cijeniti kao najdragocjenije saveznike u odgojnom pothvatu”, rekao je Papa te okupljenima ispripovijedao anegdotu iz svog djetinjstva.

„Imao sam deset godina i rekao sam nešto ružno učiteljici i ona je pozvala moju majku. Idući je dan došla moja majka i učiteljica ju je primila. Razgovarale su a zatim me majka pozvala te me pred učiteljicom prekorila i rekla mi: ‘Ispričaj se učiteljici’. I ja sam to učinio. ‘Poljubi učiteljicu’, rekla mi je majka. I ja sam to učinio. 

Zatim sam se sav sretan vratio u učionicu i ta priča je bila gotova… Pa zapravo i ne baš… Drugo poglavlje je uslijedilo kad sam se vratio kući… To se zove ‘suradnja’ u odgoju djeteta između obitelji i učitelja”, rekao je Papa.

Izvor: MISIJA / RADIO VATIKAN

Odgovori

Skip to content