Udruga OPG-a Hrvatske Život: Student poljoprivrednog fakulteta nije prihvatljiv u mjeri 4

  • Written by:

MINISTARSTVO ŠALJE PORUKU MLADIMA NEMOJTE SE DODATNO ŠKOLOVATI, AKO SE OBRAZUJETE ONDA ODMAH ZA MINISTRA ILI ZA EU TRŽIŠTE RADA.

Njima nije cilj da se EU novci podijele za projekte, njima je cilj da povećaju bazu koja im uplaćuje lovu za njihove plaće! Da li mi postojimo radi njih, ili oni radi nas! Samo su se preračunali – mladi nisu tako glupi….baza im bježi van.

O tim problemima smo pisali prije par mjeseci, a sada imamo prvu odluku o odbijanju:

Ako ste student 4. ili 5. godine Poljoprivrednog fakulteta, a nositelj poljoprivrednog gospodarstva više od 4 godine (npr. Od završetka srednje poljoprivredne škole) NE MOŽETE SE PRIJAVITI NA NATJEČAJ I NIKAD NEĆETE MOĆI KORISTITI DODATNI INTENZITET POTPORE OD 20% ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE.

Zašto? Zato što redovni studenti nisu prihvatljivi korisnici na ovom Natječaju jer u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu ne ispunjavaju uvjet plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po bilo kojoj osnovi a onda vam ističe status mladog poljoprivrednika od 5 godina pa ne možete dobiti dodatni intenzitet potpore od 20 %, (poruka ministarstva: nemojte se dodatno školovati).

Nametanje samozapošljavanja kao u mjeri 6.1.1. koje je start-up, pa je apsolutno neprihvatljivo, tako i u mjeri 4 smatramo nametanje samozapošljavanja prije predaje dokumentacije na natječaj isto tako neprihvatljivim. Svakako nemamo ništa protiv da je samozapošljavanje obavezno nakon realizacije natječaja ali stvaranje dodatnih obaveza i troškova prije realizacije projekta, što može trajati i do 3 godine, smatramo otežavanjem uvjeta za male i mlade poljoprivrednike, a pogotovo kad znamo da je prošla godina dana od prošlog natječaja, a do sada nije odobreno niti 10% projekata (nije odobrena II administrativna kontrola).

Skraćivanje statusa mladog poljoprivrednika na 5 godina smatramo neprimjerenim te smatramo da svaki mladi poljoprivrednik, po definiciji mladog poljoprivrednika, mora imati pravo na barem jedno korištenje dodatnog intenziteta potpore od 20%.

Udruga OPG-a Hrvatske Život 

Skip to content