Novi film redatelja Jakova Sedlara

  • Written by:

1918. – 2018.: Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj (od Karađorđevića i Pribićevića do Vučića i Pupovca)

U produkciji Tesla filma dovršen je novi film redatelja Jakova Sedlara „1918. – 2018.: Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj (od Karađorđevića i Pribićevića do Vučića i Pupovca)“.

Tekst ovoga dugometražnoga dokumentarnoga filma napisao je Nenad Piskač. U realizaciji su sudjelovali interpreti teksta Sanja Marin i Joško Ševo, montažer Alfred Kolombo, zvuk -Viktor Drnić, organizacija – Matej Pavlović, arhiv – Josip Jurić i Ivan Balić, asistent redatelja Zvonimir Petrić, producent Frane Matijević i izvršni producent Marijan Medvidović.

Realizaciju filma poduprli su Anton Kikaš, Ilija Letica, Ante Kusturić, Frank Lulić, Ante Duvnjak, Slavko Katić, Drago Tolj, Vinko Tolj, Marko Franović, Ante Jurić, Nikola Babić, Paul Šarić, Ante Zovko, Tomo Budimir i Charles Billich.

Stoljeće srbijanskoga terora u Hrvatskoj prikazano je kroz nekoliko povijesnih cjelina počevši od srbijanske okupacije 1918. do uspostave Nezavisne Države Hrvatske. Nastavlja se razdobljem ustanka protiv NDH, te razdobljem obnovljene komunističke Jugoslavije. Posljednja dva povijesna razdoblja odnose se na srbijanski ustanak protiv Republike Hrvatske u Tuđmanovom desetljeću (1991. – 2000.) i na razdoblje od 2000. – 2018. u kojemu se obnavljaju, financiraju i inkluziviraju velikosrpski i jugoslavenski mitovi, te hrvatsko geganje u maglu.

Film osvjetljava u zaborav potisnute različite oblike srbijanskoga terora nad nesrpskim narodima i državama s naglaskom na Hrvate i Hrvatsku. Osvijetljeno je fizičko nasilje, ubojstva znamenitih Hrvata i atentati u režiji beogradskih režima. Naglašen je gospodarski, zakonodavni i osobito jezični terorizam kojim se Beograd služio proteklih stotinu godina, kao i najnoviji nasrtaji Srbije i hrvatske pete kolone na Oluju i hrvatsku državu.

Film prikazuje kako su srbijanska polazišta prema Hrvatskoj tijekom protekloga stoljeća bez obzira na tip režima, totalitarni ili demokratski, u osnovi ista. Velikosrpski ciljevi su nepromjenjivi, kao i stajališta političkoga srpstva u Hrvatskoj od Pribićevića 1918. do Pupovca 2018.

Premijera filma očekuje se ove godine u listopadu. Film traje sat vremena, tri minute i sedam sekundi.

Izvor: hkv.hr

Skip to content