Peternel: Formalnu i praktičnu moć ima Pupovac, a ne Crkva i branitelji

  • Written by:

Potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Igor Peternel komentirao je za Direktno izjavu SDSS-ova čelnika Milorada Pupovca o tome kako politička klasa postaje sve manje moćna te da su se ‘koncentrirale neke druge klase koje imaju moć – kao što su klerici, tajkuni i branitelji’. Štoviše, na okruglom stolu GONG-a o demokraciji, upozorio je kako je ‘klasa klerika postala jedna od najmoćnijih u društvu, medijima, obrazovanju, zdravstvu, vojsci i policiji’. 

Peternel je prvo upozorio kako GONG u normalnoj državi medijski ne bi bio bitan jer je izgubio svaku relevantnost samim time što ne predstavlja neovisno civilno društvo jer se uvijek ideološki svrstava i već odavno nisu  ‘Građani koji organizirano nadgledaju izbore’ .

“U normalnoj zemlji, nakon odlaska njihova predsjednika Dragana Zelića u SDP, GONG bi odavno bio medijski ismijan, a ne percipiran kao relevantna organizacija koja bilo što organizira, a kamoli okrugle stolove o demokraciji”, istaknuo je.

Glede Pupovca i njegove izjave, Peternel podsjeća kako formalnu moć ima Pupovac, a ne braniteljske udruge i kler, jer iste ne čine vladajuću većinu. “Dakle formalno i praktično vlast i moć ima Pupovac zajedno s ostalim partnerima unutar vladajuće većine i bez njih se zakonski ništa ne može dogoditi”.

“Ako se gospodinu Pupovcu čini da preveliku moć imaju oni koji je formalno-pravno nemaju, onda to znači da u toj vladajućoj koaliciji nešto ozbiljno ne štima, s obzirom na to da jedan dio te vladajuće koalicije smatra kako se biračko tijelo koje se veže i uz branitelje i uz kler ne slaže s njihovom politikom. Tim više mi se čini kako se stvara unutarnja opozicija unutar vladajuće koalicije, a to otvara pitanje demokratičnosti kao i pitanje koliko je sama vladajuća koalicija u suprotnosti sa svojim biračkim tijelom”, smatra potpredsjednik HHO-a.

Napominje kako veteranske udruge, kao i vjerske zajednice, u većini europskih država i u SAD-u imaju određeni utjecaj “što je sasvim legitimno”.

“Ako Pupovac te legitimne utjecaje u društvu vidi kao opasnost, to je možda opasno za njega. Osobno ne vidim ništa što se nije događalo i prijašnjih godina niti smatram da su braniteljske udruge neka posebna opasnost ovoj Vladi u koaliciji sa SDSS-om”, ističe Peternel.  

Crkva, smatra, ima pravo reći u društvu što misli, a ako se pojedincima i pojedinoj vlasti to ne sviđa – jer se boje da bi to moglo okrenuti dio birača protiv njih i njihove politike – to je isključivo problem te politike.

“Ne vidim da su Crkva i branitelji izašli iz okvira svog djelovanja”, zaključuje.

“Željeli smo biti pluralno društvo i sada kada smo to postali u njemu svatko može reći što misli da je dobro ili loše. Ako se nekomu to ne sviđa ili doživljava kao opasnost za svoje privilegije i svoju moć – to uistinu nije naš problem niti tema od općeg interesa”, poručio je Peternel.

Izvor: direktno.hr

Skip to content