Predstavljena osma knjiga Ivana Ugrina “Ne bojte se”

  • Written by:

Ivan Ugrin želi poručiti da se ne bojimo, da budemo svatko na svome putu, nikad ne zaboravljajući svoj identitet – kazao je dr. Vide Popović.

– Najiskrenije čestitam Ivanu Ugrinu za knjigu “Ne bojte se”. Želim mu što više novih tekstova, što više novih dobrih kolumni, koje će sve nas probuditi i u nama potaknuti želju da ne budemo pljašljivi, već u okviru onoga što možemo, napravim iskorake nabolje. Jer, odgovornost za budućnost države je na svakome od nas. Ivan nam kroz ovaj naslov želim poručiti da se ne bojimo, da budemo svatko na svome putu, i da svatko od nas pokuša mijenjati stvari na bolje, nikad ne zaboravljajući svoj identitet – kazao je dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt uvodeći brojnu publiku u predstavljanju osme knjige novinara Slobodne Dalmacije, kolumniste i publiciste Ivana Ugrina koja je u utorak navečer održana u prepunoj Pinakoteci samostana Gospe od zdravlja u Splitu.

Nazočne je kroz program vodila Snježana Šetka, novinarka Slobodne Dalmacije, a u glezbenim pauzama nastupila je grupa Dalmatino. – Večerašnju promociju organiziraju Savez za Poljica i Hrvatska udruga Benedikt koja posljednjih godina ostavlja trajan pečat u našem kulturnom, vjerskom i uopće društvenom prostoru organizacijom niza zanimljivih događanja. Prepoznajemo ih po VIDIK festu na kojem traže odgovore na pitanja koja muče naše društvo, Tjednu sjećanja na Vukovar kojim odaju počast Gradu heroju, ali i predstavljanjima knjiga koje se drugi ne usude, poput Pečarićeve knjige o Thompsonu i drugima. Nemali dio toga na svojim leđima nosi predsjednik Benedikta – Vide Popović kojem zahvaljujem što nas okuplja na ovakvim događanjima.

– Pozdravljam naše večerašnje promotore, dvojicu Imoćana, don Mladena Parlova i Josipa Jovića. Vjerujem da ih obojicu dobro poznajete. Ima jedan Imoćanin koji večeras nije mogao biti s nama, ali nam je poslao poruku s molbom da je večeras pročitamo – kazala je Snježana Šetka, te nastavila:. – Poruka je stigla od imotskog bojovnika iz Četvrte gardijske Marija Tomasovića. Evo što nam poručuje: “Ivane, dragi i poštovani prijatelju! Čast mi je što si me pozvao na predstavljanje tvoje knjige. Uz tebe, kako sam vidio knjigu će predstaviti i dvojica naših splitskih i hrvatskih autora Josip Jović i don Mladen Parlov, zasigurno intelektualci par excellence svaki u svom području. Kako zbog zdravstvenih razloga neću moći nazočiti tom važnom kulturnom i društvenom događaju, to ne umanjuje iskrenu želju da što više hrvatskih ljudi nazoči tom događaju. Nadam se da će tako i biti. Veliki, danas sveti Ivan Pavao Drugi, veliki prijatelj našega naroda, davne je 1978. godine, kad je izabran za Rimskog biskupu upravo je raspolovljenu Europu i svijet ohrabrio riječima: ‘Ne bojte se’. Trajno će duh velikoga Poljaka biti temeljnom odrednicom naše neugasle vjere i nacionalnog identiteta Hrvata. Hvala Hrvatskoj udruzi Benedikt na neumornom zalaganju za našu Domovinu i narod hrvatski”, stoji na kraju poruke Marija Tomasovića, bivšeg predsjednika Hvidre Split i bivšeg pomoćnika generala Ante Gotovine.

Ova poruka je zaslužila jak pljesak nazočnih. Također, pljeskom je nagrađeno i obraćanje Jadrana Kapora, glavnog urednika Slobodne Dalmacije, koji je bio među posjetiteljima predstavljanja Ugrinove knjige, kojeg je autor knjige zamolio da se obrati. – U ime svojih kolega iz Slobodne Dalmacije, srce mi je puno kad vidim koliko vas je večeras ovdje došlo. I doista, nije floskula kad kažem, da je to velika čast večeras biti ovdje pred vama. Za sadržaj ove knjige zaslužan samo kolega Ivan, ova knjiga je od početka do kraja njegovo djelo. Sretan sam što vas ovolio vidim, sretan sam zbog ove knjige i zbog Ivana, i stalo mi je da Ivan nastavi raditi ovo što radi,. Pa i kad o Hajduku priča, priča o tome kroz kršćanske vrijednosti, a ne samo kroz sportski zanos. Kad priča o dnevnim, društvenim događajima, priča kroz sustav kršćanskih vrijednosti. Do toga nam je jako stalo, i želim ga podržati na tom putu – kazao je Jadran Kapor.

Predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, dr. sc. don Mladen Parlov istaknuo je kako Ugrinova knjiga “piše i govori, ne samo ono što je na papiru napisano, treba je čitati između redaka, ima i onoga nenapisanoga”.

– Svoje dojmove ću sažeti u tri koraka. Prvo, listajući knjigu, vidimo što je bilo značajno, u vjerskom, društvenom i političkom životu Republike Hrvatske., ili što je naš autor percipirao kao istinski važno u tome trenutku. Knjiga daje jedan uvid u stanje hrvatskog društva, hrvatske države, hrvatskog naroda kroz protekle četiri godine. Drugo, sam autor o svemu piše kritički. A to nije kritika radi kritike, to nije kritizerstvo. To je pokušaj čovjeka koji budnim okom prati društvo u kojem živi, događaje na političkoj, kulturnoj, društvenoj sceni, ali ne dajući samo kritike, nego uvid u samu pojavu, sami fenomen, ali nudeći uvijek riječ nade. Očito da naš autor u Ivanu Pavlu Drugom izvor trajnog nadahnuća u svom radu i u vlastitom življenju – kazao je don Mladen Parlov.

‘Ne povlači se, primjećuje negativnosti’

–Također, autor se ne miri sa situacijom koju percipira kao negativnu. Osim vjerskih, on ima i društvenih tema koje splitski autori izbjegavaju, on ih ne izbjegava. Ima tri, četiri teme posvećene Hajduku, vrlo kritički, vrlo argumentirano, jer Ivan Ugrin se ne povlači. Ima tema u kojima “pere” naše političare, kako iz Milanovićeve vlade, tako još više iz ove sadašnje, Plenkovićeve vlade. On se ne povlači, on primjećuje negativne pojave i događaje, jer se smatra poslanim intervenirati u stanje, bilo u društvu, bilo u Crkvi. Treće, ono što je za mene najzanimljivije – knjiga otkriva Ivana kao autora, koji je završio dva fakulteta, strojarski i teološki, autora koji zna pisati, koji zna odnose u Crkvi, koji poznaje kardinale u Vatikanu i svećenike Crkve u Hrvata. On se ne ustručava pisati i o potezima pape Franje, kardinala Bozanića, jer kad smatra da je potrebna riječ kritike, on to hrabro kaže. To je pogled katoličkog intetelektualca, koji čvrsto stoji na nacionalnim pozicijama. Kroz cijelu se knjigu kao jedna crvena nit provlači simbioza nacionalnog i vjerskog. Ova knjiga svojim čitateljima pružaje jedan izazov, jedan poticaj, jednu motivaciju – zaključio je dr. don Mladen Parlov. Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović, ujedno i poznati publicist sažeo je na početku predstavljanja teme o koji se bavi knjiga “Ne bojte se”. – Ova knjiga se bavi temom iseljavanja, zatim temom migracija koja prijeti cijelom kontinentu, i za koje Europska unija nema zasad rješenja, zatim sve gorem položaju Hrvata u susjednoj državi, onda moralnim temama poput pobačaja, i tako dalje. Gotovo da nema pitanja iz naše političke i društvene svakodnevnice kojom se Ivan Ugrin ne bavi.

Nasilno odricanje od kršćanstva

Mi smo danas putem medija i društvenih komunikacija zapljusnuti raznim fobijama. Najčešće slušamo o ksenofobiji, o homofobiji, i tako dalje. Međutim, mi možemo, na temelju ove knjige, pa i eksplicitnih komentara, govoriti o dvije druge fobije – o kršćanofobiji i o kroatofobiji. I jednu i drugu fobiju on razmatra iz članka u članak, i globalno i lokalno. Kršćanstvo je danas najprogonjenija vjera. Na Istoku je izložena fizičkom istrebljenju, ne od jučer nego kroz stoljeća, a na Zapadu danas doživljavamo jedno nasilno odricanje od kršćanstva u ime sekularizma i multukulturalnosti.

Pritom se perfidno koriste pedofilija i seksualno zlostavljanje unutar Crkve. Međutim, meni je ta kampanja od početka vrlo sumnjiva. Zato što odjednom izviru slučajevi stari šezdeset ili sedamdeset godina. Često puta ni žrtve ni nasilnici nisu više živi. Sumnjive su mi te kampanje jer su javile organizirano i sinkoronizirano na svim kontinentima – od Južne Amerike preko Europe pa do Australije. Na lokalnoj razini možemo pratiti različite primjere te kršćanofobije. Snažni su zahtjevi da se vjeronauk izbaci iz škola, snažni su i politički zahtjevi da se raskinu ugovori Republike Hrvatske. Također, u krivom svjetlu se nastoji pokazati uloga kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme NDH. Također, ulažu se određeni napori da se dezavuira Međugorje kao mjesto vjerskog okupljanja, da se prikaže kao manipulacija. Papa Franjo se nastoji iskoristiti iz ove pozicije kao trojanski konj, kao onaj koji je pametan, moderan i tako dalje, i koji je u suprotnosti sa cijelom organizacijom, hijerarhijom i doktrinom Katoličke crkve.

‘Živimo u konceptu egoizma i proterstva’

To je nešto slično što se pokušava napraviti s Plenkovićem u odnosu na HDZ – kao, Plenković je sjajan, ali HDZ ne valja, i on mora taj HDZ prevesti na svoju vjeru, prema svojim političkim pogledima. Vidite kako su i neki sportaši koji su pokazali svoje vjerske osjećaje, poput Blanke Vlašić ili Željka Babića, oni su također bili predmet kritike i izrugivanja. Zašto se to događa? Zato jer mi danas živimo u vrijeme kada se snažno promovira jedan kulturni, politički i moralni koncept – koncept egoizma, profiterstva, promiskuiteta i tako dalje. To je cijeli jedan pokret koji ima svoje snažne zagovornike u cijelom svijetu. S druge strane, Katolička crkva ima jedan drugi pogled na čovjeka i na svijet. Oni zagovaraju solidarnost među ljudima, zagovaraju prirodne seksualne odnose. U Hrvatskoj postoji, što se može iščitati i iz ovih tekstova, još nešto – to je kroatofobija. Dvije su tu temeljne teze na kojim se inzistira na našem javnom prostoru, u medijima, u pojedinim udrugama, u pojedinim političkim strankama. Prva je teza o „opasnoj fašizaciji hrvatskog društva“. Čovjek ostane zatečen, gdje oni to vide, jesmo li mi slijepi pored zdravih očiju? Tu i tamo se pronađe neki grafit i neki pozdrav, neki uzvik na stadionima, i od toga se stvara slika o općoj fašizaciji hrvatskog društva. Druga je teza da je Hrvatska neuspjeli projekt, po kojoj se ona nije ni trebala osamostaliti, “bolje je bilo u Jugoslaviji”. To je teza koja sve više poprima pravo građanstva u našem medijskom prostoru. Taj kroatofobički pristup se uklapa u globalizacijsku politiku koja je n pripadaju prošlosti, mi gradimo novi svjetski poredak u kojemu neće biti nacija“.Mislim da su takvi pogledi u Hrvatskoj i isfinancirani iz takvih globalizacijskih izvora. Noto ne znači da će ove tendencije prevladati, jer smo svjedoci i jakim otporima takvim tenndencijama i na svjetskim, europskim i u hrvatskim okvirima. O svemu tome piše i Ivan Ugrin, koji je bio kritičan prema vlasti SDP-a, dok je bio na vlasti, kao što je kritičan prema sadašnjoj HDZ-ovoj vlasti. Kritičan je i prema stanju u samoj Crkvi, s punim legitimetom. Jedan je od rijetkih hrvatskih novinara i publicista koji odlično poznaje stanje u Katoličkoj crkvi, njezinu doktrinu. Sa svoje strane, čitateljim preporučujem ovu knjigu – za kraj je kazao Josip Jović.

Nazočnima se obratio i Ivan Ugrin: – Prije, u socijalizmu, se bilo lakše boriti, jer je nasuprot bio jasan neprijatelj. Danas se treba boriti s diktaturom relativizma – kazao je Ugrin, te dodao: – Želim se zahvaliti prijateljima iz grupe Dalmatino, svim sponzorima koji su pomogli tiskanje knjige, Slobodnoj Dalmaciji u kojoj radim i objavljem tekstove, glavnom uredniku Jadranu Kaporu, za čijem sam mandatu objavio i možda najjače tekstove, jer su najaktualniji, najbliži sadašnjem trenutku. ‘Neka Hajduk u  subotu pobijedi Dinamo’ Želim kazati još nešto. Znate, ovo o pedofiliji u Crkvi, da nije Slobodne Dalmacije i kolege Vladimira Urukala, još bi se to trpalo pod tepih. Treba biti hrabar, jer moramo biti svjesni da mi moramo sami ispovijedit svoje grijehe, da bi mogli drugim govoriti o njihovima. Zahvaljujem svima vama koji ste došli, da iskoristite bablje ljeto koje je pred nama, i da zajedno navijamo za Hajduk, da naš voljeni klub pobijedi u subotu Dinamo koji dolazi na Poljud – za kraj će Ivan Ugrin, popraćen velikim pljeskom. Uslijedilo je druženje publike s autorom, koji su poželjeli da im Ivan Ugrin potpiše knjige, ali i da se podruže s autorom. 

Izvor: dalmacijadanas.com

Skip to content