Tražimo da oni koji su počinili strašne zločine u Baćinu budu privedeni licu pravde

  • Written by:

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Baćinu u Općini Hrvatska Dubica, te obilaskom Spomen sobe u neposrednoj blizini masovne grobnice obilježena je 27. obljetnica stradavanja nevinih civila te je odana počast svim stradalim civilima te svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima s toga područja. Masovna grobnica u Baćinu druga je po veličini iza Ovčare na kojoj je počinjen jedan od najstrašnijih zločina tijekom srpske agresije na Hrvatsku. 

Od 1991. do kraja 1995. na području Općine Hrvatska Dubica smrtno je stradalo ili nestalo ukupno 137 osoba od čega 35 branitelja. Osim ljudskih žrtava, ova je općina tijekom Domovinskoga rata pretrpjela velika materijalna razaranja – porušeni su mnogi sakralni, stambeni, gospodarski objekti te jer uništena infrastruktura. 

Načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić osvrnula se na okolnosti koje su prethodile zločinima u Baćinu 1991. istaknuvši da je dio stanovnika uglavnom starije životne dobi odbilo napustiti svoje kuće jer su smatrali kako nisu nikom krivi te će ludilo zvano rat brzo proći.

Okupljenima se na komemoraciji obratila i zastupnica Petir kazavši kako podržava zahtjeve u nastojanjima da se ratni zločini procesuiraju jer nakon 27 godina za ovakve strašne zločine nitko do danas nije odgovarao. „U Hrvatskoj ima 150 masovnih grobnica, gotovo jedna trećina nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji, druga najveća iza Ovčare je ovdje u Baćinu. Ova županija natopljena je krvlju nevinih žrtava i te žrtve traže pravdu, njihove obitelji traže pravdu i mi tražimo pravdu. Neki od tih zločinaca i danas hodaju Hrvatskom. Tražimo od nadležnih institucija da sve one koji su počinili ove strašne zločine konačno privedu licu pravde“, rekla je Petir. Istaknula je da Srbija neće moći nastaviti svoj europski put ukoliko ne riješi pitanje ratnih zločina, ako ne dostavi Hrvatskoj podatke o našim nestalima, ukoliko ne promijeni sporni Zakon kojim si je uzela ulogu malog Haaga i koji je prijetnja hrvatskim braniteljima te ukoliko ne prestane kršiti prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Petir je dodala da je “dužnost svih nas koji smo ovdje okupljeni izgradnja bolje Hrvatske kako žrtva ovih nedužnih ljudi koje su srpski zločinci zvjerski pobili ne bi bila uzaludna.”

Na komemoraciji su sudjelovali i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač, kao i predstavnici udruga, te obitelji žrtava.  

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content