Heroj Vukovara Ivan Anđelić Doktor u Splitu

  • Written by:

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana je projekcija filma “Slike iz života ratnika”, dokumentarni film o heroju obrane Vukovara Ivanu Anđeliću Doktoru. Redatelj filma je Silvija Mirošničenka a producent filma Antun Ivanković, suborac Doktora u obrani Vukovara. Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik i Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana su snimili dokumentarni film o Ivanu Anđeliću Doktoru, istinskom heroju obrane Vukovara, ali to je film i o njegovim suborcima (herojima obrane Vukovara Ivanu Arbanasu, Luki Andrijaniću, Velimiru Đereku Sokolu, Ivanu Poljaku Sokolu i drugima).

U obrani Hrvatske sudjelovala je cijela obitelj Ivana Anđelića Doktora, njegov otac, dva brata, stričevi i nećaci. Ivan Anđelić Doktor je došao u kamp za obuku ZNG-a (15. lipnja 1991. godine) kojeg su vodili Miljenko Filipović Ante Rosote prošao obuku. Od 1000 polaznika obuke njih 165 su završili obuku i osnovana je 4. bojna vukovarska, 3 brigade ZNG-e. Njegova 4. vukovarska bojna 3. gardijske brigade brojala je 306 ljudi u Vukovaru. U obrani grad poginulo je 87 pripadnika bojne. Mnogi su ranjeni jednom i više puta, a neki su prošli torturu srbijanskih koncentracijskih logora.

Ivan Anđelić Doktor je bio pet puta ranjen, tri puta teže (listopad 1991., svibanj 1992, lipanj 1992. godine). Prvi put u Vukovaru kada je trajno izgubio 70% vida zbog ranjavanja u oko. Drugi put je prilikom ratovanja u Rami zadobio geler u vrat, a treći put ga je pokosio mitraljez po nogama tijekom akcije koju je vodio. Branio je Vukovar na najkrvavijem punktu obrane (Sajmište) i odlazio na druge punktove kada je bilo potrebno. Jurio je svojim minobacačem po crtama obrane Vukovara, ispalio je oko 4.000 granata. Bio je prvi na crti bojišnice pod geslom “za mnom” i čudom je ostao živ.

Nakon sloma obrane Vukovara uspio se, sa suborcima, probiti i doći do Vinkovaca. Sa svojom suborcima, njih 34, je otišao u Ramu (odakle njegovi vuču korjene). Organizirao je obranu Rame i bio prvi ratni zapovjednik brigade u Rami.

Sudjelovao je u operaciji “Oluja”, nakon “Oluje” se priključio profesionalnom sastavu HV-a do završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Nije htio ići u mirovinu dok se Vukovar ne oslobodi. U Vukovaru je izgubio svoje suborce i prijatelje s kojima je branio gradi želi da se zna istina o herojima obrane Vukovara.

Ivan Anđelić Doktor ne zaboravlja svoje suborce, ne zaboravlja ulogu Tomislava Merčepa koji je organizirao obranu grada do 15. kolovoza kada je po naređenju iz Zagreba povučen. Od 15. kolovoza 1991. do 2. rujna 1991. godine obranom koordinira Ivan Arbanas, a njegov zamjenik bio je Ivan Anđelić Doktor. Tomislav Merčep je zaslužan za izbacivanje ubačenih četnika iz Borova Naselja (4. srpanj 1991. godine), za naoružavanje i organizaciju obrane Vukovara (što neki zaboravljaju!?).

Ivan Anđelić Doktor je branio Tovarnik, Vukovar, Ramu i sudjelovao u oslobodilačkoj akciji Oluja. On je istinski heroj obrane Vukovara  koji danas želi da se istina o herojima Vukovara zna, da se ne zaboravlja istinske heroje i ne iskrivljuje istina. To je bio razlog zbog čega je pristao da se o njemu napravi dokumentarni film. Nakon povlačenju Tomislava Merčepa iz Vukovara, po naređenju iz Zagreba, obranom grada zapovijedao je Ivan Arbanas a njegov zamjenik bio je Ivan Anđelić Doktor. Branitelji Vukovara su 24. kolovoza 1991. godine odbili opći napad JNA i paravojnih postrojbi na grad. Tog dana su srušena 2 neprijateljska vojna zrakoplova. Srušio ih je Luka Andrijanić. Tijekom tog napada je uništeno desetak neprijateljskih transportera. Od 2. rujna 1991. godine zapovijedanje obranom grada preuzimaju Mile Dedaković Jastreb i njegov zamjenik Branko Borković Mladi Jastreb koji su došli u Vukovar 30 kolovoza 1991. godine.

Doktor je bio jedan od zapovjednika obrane na najtežoj crti obrane grada, na Sajmištu. Tu je u borbama izgubio svoje suborce, također heroje obrane Vukovara, kojih se sjeća sa suzom u oku.

Filmom “Slike iz života ratnika” se promiče istina o Domovinskom ratu, o herojima obrane Vukovara ali i Hrvatske. Film o Ivanu Anđeliću Doktoru, skromnom heroju Vukovara, je film o domoljublju, hrabrosti i odlučnosti da se brani domovina i djedovina i svim domoljubima može biti putokaz kako se žrtvuje za svoj narod.

Dr. Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Skip to content