DA SE NE ZABORAVI Operacija Papuk ’91. (28. studenog 1991. do 3. siječnja 1992. godine)

  • Written by:

Operacija Papuk – 91 je započela 28. studenog 1991. godine i trajala do 26. prosinca 1991. godine. Borbene aktivnosti su prestale 3. siječnja 1992. godine kada je nastupilo primirje temeljem Sarajevskog sporazuma o prekidu vatre. Operacijom Papuk 91 je oslobođeno 1230 četvornih kilometara zapadne Slavonije i spriječen naum agresora da odsječe Slavoniju. Neki izvori akciju Papuk 91 nazivaju Strijela, a neki sve ove akcije uvrštavaju u akciju Orkan 91.

U zapadnoj Slavoniji su 1991. godine bili okupirani djelovi općina: Virovitica, Daruvar, Podravska Slatina, Orahovica, Požega i Pakrac. Pobunjeni Srbi su onemogućivali normalan promet na slijedećim pravcima: Daruvar – Suhopolje, Sirač – Voćin, Pakrac – Požega, Kamenska – Voćin – Mikeluš i Velika – Čeralije – Podravska Slatina. Podravska magistrala je bila jedina veza između ostatka Hrvatske i istočne Slavonije a bila je na udaru topništva pa je bilo jako važno deblokirati Podravsku magistralu pa je to bio jedan od razloga poduzimanja akcije Papuk 91. I željeznička pruga Koprivnica – Virovitica – Podravska Slatina – Našice je bila pod stalnim udarima.Pobunjenici su bili u brdskom i šumovitom području Papuka i odatle su stalno vršili napade.

Operaciju Papuk 91 su izvele 104. brigada (Varaždin), 3/117. brigada (Križevci) 123. brigada (Požega), 125. brigada (Novska), 127. brigada (Virovitica) , 136. brigada (Slatina) i protudiverzantska satnija ZNG-a Bjelovar.

U operaciji Orada (dio operacije Papuk 91.) sudjelovale su snage HV-a i MUP-a, ali u oslobađanju samog grada Lipika broj hrvatskih snaga (HV i MUP) bio je nešto više od 300 branitelja. Akcijom združenih snaga Hrvatske vojske i postrojbi MUP-a od 5. do 8. prosinca 1991. oslobođena su naselja Lipik, Dobrovac, Kukunjevac kao i još neka sela u bližoj okolici. Ova akcija pada u red najvažnijih bitaka i hrvatskih pobjeda te ratne 91. godine.Akcijom je oslobođen Lipik.

Zadnje oslobođeno mjesto bilo je Bučje, središte srpske oružane pobune na području Psunja i zapadne Slavonije. U Bučju je bilo zapovjedništvo pobunjenika, komunikacijski centar, skladište hrane i streljiva, centralni zatvor, Srbi su prije bijega digli u zrak skladište streljiva.

Na Štefanje, dan poslije Božića 26. prosinca 1991., okončana je vojnoredarstvena operacija Strijela na zapadnoslavonskom bojištu. Oslobođen je Voćin i još 23 naselja. Oslobođeni su važni vojni radiorelejni objekti na vrhovima Ivančice, Papuka, Moslavačke gore i Psunja.

U operaciji „Papuk-91“ oslobođeno je 110 naselja površine 1230 km2. Oslobođeno je 26 naselja u daruvarskoj općini, 17 naselja u općini Podravska Slatina, 7 naselja u jugozapadnom dijelu općine Orahovica, 23 sela u istočnom dijelu općine Požega, 25 naselja u općini Pakrac te rubni dijelovi južnog dijela općine Virovitica. Osim toga, Podravska magistrala je otvorena za promet kao i prometnica od Daruvara do Suhopolja, od Daruvara do Podravske Slatine, od Huma do Mikleuša, od Voćina do Kamenske te od Pakraca do Požege. Prilikom oslobađanja okupiranog područja, poginula su 184 branitelja a 595 branitelja je bilo ranjeno.

Prilikom operacije „Papuk-91.“ snage HV-a došle su u posjed većeg broja oružja i vojne tehnike te su pokazale veliki napredak u vojnoj strategiji i koordinaciji prilikom ostvarivanja svojih ciljeva

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: karta oslobodilačkih operacija

Skip to content