AFERA POMOĆNIK SVE STRAŠNIJA: Na sve strane sumnjivci i sumnjivi poslovi!

Skandal pomoćnika sve strašniji: Šegonovi podaci za kredit bili su lažirani!

{jathumbnail off}U aferi Pomoćnik posla, po svemu sudeći, ima i za financijsku inspekciju, policiju i Uskok. Naime, prema HBOR-ovoj kreditnoj dokumentaciji koju je objavio HRT jasno je da obitelj Šegon ne zadovoljava uvjete kreditiranja, a ističe se i upitna vjerodostojnost financijskih izvješća koje su predali. HBOR-ov analitičar je upozorio da je financijsko izvješće “frizirano”, ali je Šegonu kredit ipak odobren!

Ako je Linić proučio slučaj, onda je jedino moralno da kuvertira ostavku, zajedno sa Šegonom!

Linić je jučer novinarima kazao kako je proučio slučaj te da je za njega Šegon čist. “Nema sukoba interesa niti u jednom slučaju”, rekao je Linić i naglasio više puta da Šegon ostaje njegov pomoćnik te da čeka nalaz Povjerenstva za sukob interesa. No, ako nakon što je sve proučio smatra da Šegon može ostati na mjestu njegovog pomoćnika, tada je jasno, svima osim Milanoviću, da bi i Linić trebao napustiti mjesto ministra financija.

Frizirali izvješće da bi dobili kredit!?

“Neevidentiranje financijskih rashoda te amortizacije poboljšava iskazani rezultat poslovanja te time i dobivenu financijsku ocjenu”, stoji između ostalog u ocjeni HBOR-ovog analitičara koji je razmatrao zahtjev Šegonovih.

“Financijski položaj klijenta je nepovoljan uslijed visoke zaduženosti i nelikvidnosti”, “Udio kapitala je neznatan, a društvo je prezaduženo. Struktura bilance ukazuje na neravnotežu i nelikvidnost”,”Poslovanje je nisko rentabilno uz nepovoljnu sposobnost otplate”, “Zbog više nejasnoća i neispravnog evidentiranja stavaka u bilanci, ispravnost izvješća je upitna” – samo su neke od opaski HBOR-ovog analitičara.

No, unatoč tome što je HBOR prilikom analize zahtjeva Šegonovih za dobivanjem kredita uočio evidentno postojanje kaznenog djela – “friziranja” financijskog izvješća, umjesto na prijavu nadležnim tijelima odlučili su se na dodjelu kredita pomoćniku Slavka Linića po povoljnijim uvjetima!

Zahtjev i izvješće predao sin, za sankcije zaduženi mama i tata

Zahtjev za dodjelom kredita HBOR-u je dostavio sin Linićevog pomoćnika, Toni Šegon, koji je ovih dana kazao kako on upravlja tvrtkama iako Ministarstvo financija uvjerava kako su upravljačka prava prenesena na jedno odvjetničko društvo. Očito, pro forme radi.

Ispravnost financijskog izvješća bi trebala provjeriti Financijska agencija (Fina) u čijoj upravi sjedi majka Tonija Šegona, Ivna Šegon, dok su za sankcije zaduženi financijski inspektori čiji je nadređeni upravo Linićev pomoćnik Branko Šegon.

Ponovimo, prema dokumentu koju je objavio HTV-ov urednik Dražen Majić, financijski rezultati su prikazani netočno da bi se zadovoljili uvjeti za dobivanje kredita. “Spomenuti financijski izvještaj dostupan je na internetskim stranicama Fine, institucije koja bi nakon objave ovog teksta odmah trebala provjeriti je li analitičar HBOR-a u pravu”, dodaje Majić.

Podsjetimo, Šegonovi su u 2012. godini od HBOR-a dobili najveći kredit u iznosu od čak 31 milijun kuna na 17 godina, uz poček od 4 godine i 13 godina otplate, s kamatnom stopom od svega 3 posto za 5 milijuna kuna te 5,74 posto za dio od 26,4 milijuna kuna.

Spomenimo i kako je, suprotno uvjetima, od 31,3 milijuna kredita skoro 30 milijuna otišlo za povrat dotadašnjeg nepovoljnog kredita i dugova koje su imali Šegonovi: 24,4 milijuna kuna bilo je za zatvaranje kredita u Hypo banci, 4 milijuna kuna za podmirenje dospjelih obaveza – neplaćenih kreditnih rata ili obveza prema dobavljačima, dok je milijun kuna otišlo na plaćanje jedne već obavljene građevinske usluge. Tek je milijun i pol kuna iz kredita namijenjeno za uređenje kupališta Vranac, za koje je tvrtka dobila i državnu potporu od 40 tisuća kuna Ministarstva turizma.

Linićev čovjek kupio bogatstvo na Korčuli

Linić je ustvrdio jučer kako sukoba interesa nema niti s predstečajnim nagodbama u kojima je sudjelovao Šegon na Korčuli.

“Vrhu SDP-a potpuno je normalno da Branko Šegon, nakon što je kao privatni investitor uz državne subvencije uložio 60 milijuna u korčulanski turizam, danas kao državni dužnosnik sudjeluje u predstečajnim nagodbama dvaju najvećih korčulanskih poduzeća HTP Korčula i HT Hum iz Vele Luke. Dakle, izravnu konkurenciju. Osim toga, Šegonov hotel Korkyra je i nakon privatizacije tijekom devedesetih bila u posjedu poduzeća Hum. Nisu baš jasne okolnosti izdvajanja niti način na koji je obitelj Šegon došla u vlasništvo hotela. Branko Šegon danas zbog političke pozicije ima priliku upravljati sudbinom svoje konkurencije u Veloj Luci”, napisao je Majić.

Korčulansko bogatstvo tako je uz pomoć Linićeve predstečajne nagodbe kupio Fond gospodarske suradnje Prosperus invest kojim upravlja Joško Miliša. Miliša javnosti najpoznatiji kao jedan od osumnjičenika u aferi hotela Alan iz Starigrada Hypo Alpe Adria banci za 8,8 milijuna kuna umjesto po procijenjenoj vrijednosti od 27 milijuna kuna. Uz njega osumnjičen je bio i bivši predsjednik HFP-a Krešimir Starčević, kojega je Linić po dolasku na vlast postavio na čelo Croatia Osiguranja. Nije nevažno spomenuti kako je na kreditima Branka Šegona upravo potpis Krešimira Starčevića kao člana uprave Hypo Alpe Adria banke.

“Inače, sva trojica su, dakle Starčević, Šegon (sa suprugom Ivnom) u društvu Miliše, poznati kao – Linićevi ljudi. Starčević se već desetak godina spominje kao najlojalniji Linićev suradnik. Čovjek za velike poslove”, komentira Majić u svom tekstu te zaključuje: “Slavku Liniću normalno je i što Branko Šegon cijelu proteklu godine nije platio boravišnu pristojbu u visini od sto tisuća kuna za svoj hotel Korkyra u Veloj Luci. U isto vrijeme Slavkovi i Brankovi inspektori nepoštedno su zatvarali brojne jadranske hotele, restorane, kafiće”.

Autor: R.I./index.hr

Odgovori

Skip to content