Europski parlament donio rezoluciju o strategiji za borbu protiv raka

  • Written by:

Petir: Suradnja na europskoj razini je ključna za razvijanje EU strategije za borbu protiv raka, pri čemu na raspolaganju stoje i EU fondovi

Europski parlament na svojoj je plenarnoj sjednici u Strasbourgu održanoj 13. veljače većinom glasova donio rezoluciju „Izazovi politika i strategije za borbu protiv raka kod žena i povezanih komorbiditeta“ koja sadrži i amandmane koje je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podnijela zajedno s kolegama. Ona je i izvjestiteljica u sjeni za ovu rezoluciju u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke u okviru Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova te je istaknula kako ove rezolucije ima za cilj potaknuti donošenje EU strategije za borbu protiv raka.

Prema podatcima Svjetskog fonda za istraživanje raka u 2018. godini zabilježeno je više od dva milijuna novih obolijevanja od raka dojke – najčešćeg raka u žena i drugog najčešćeg oblika raka uopće. Prema istom istraživanju na prvom mjestu po obolijevanju žena od raka dojke nalazi se Belgija, a slijede Luksemburg i Nizozemska.

Marijana Petir je izrazila zabrinutost zastrašujućom činjenicom da je četvrtina smrti u Europskoj uniji upravo posljedica raka. „Bolest ne bira spol, dob, nacionalnost, porijeklo, društveni status, svi smo jednako izloženi. Stoga je iznimno važno da kampanje osvještavanja dopru do svakoga. Važno je da preventivni pregledi budu omogućeni svima uključujući i stanovnike ruralnih područja. Važno je osigurati svima oboljelima liječenje bez iznimke. Jednako je važno educirati i obitelji oboljelih te i njima pružiti adekvatnu podršku“, istaknula je zastupnica Petir.

Prema istraživanju sveučilišta u Washingtonu Republika Hrvatska, najmlađa članica EU, je, uz Mađarsku, među deset zemalja svijeta s najvećom smrtnošću od raka. Izvješće o umrlim osobama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govori kako je u 2017. godini u Hrvatskoj od malignih bolesti (novotvorina) umrlo gotovo 14 tisuća osoba.

Petir je kazala kako je potrebno inzistirati na istraživanjima i stvaranju strategije temeljene na posebnim potrebama žena i muškaraca. „Ovo je zajednička borba. Suradnja na europskoj razini je ključna za razvijanje EU strategije za borbu protiv raka, pri čemu na raspolaganju stoje i EU fondovi, no treba voditi računa da nadležnost nad zdravstvenim sustavom imaju države članice“, zaključila je Petir.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content