Kad će i hoće li ikada HRT uživo prenositi i dodjelu braniteljskih odličja i nagrada?

  • Written by:

Jeste li gledali, jeste li čitali ili čuli? Uz izravan prijenos na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i na Drugom programu Hrvatskog radija u prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak su dodijeljene nagrade „Večernjakova ruža“ i to u sedam kategorija: od glazbenika i glumca godine do novog lica godine. Među nominiranima je bilo čak 16 zaposlenika i suradnika Hrvatske radiotelevizije – izvijestili su iz te kuće.

Posebna ekskluziva bio je prvi zajednički nastup Roka (ovogodišnjeg predstavnika na Izboru za pjesmu Eurovizije 2019.) i Jacquesa (predstavnika Hrvatske na Izboru za pjesmu Eurovizije  2017.) u zajedničkoj pjesmi „Dream – My Friend“.

Pojedini mediji su opširno slikama i fotografijama objavili tko je došao u kakvoj haljini ili odijelu.

Spektakl kakav se viđa „jednom u stotinu godina“.

Međutim, kad se dodjeljuju odličja ili priznanja najistaknutijim hrvatskim braniteljima i stradalnicima u svezi hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata tada nema kamera, nema novinara, nema zapaženih ličnosti od glazbe do športa, nema – nikoga.

Ne, ne pišemo to što smo im jalni ili zlobni, ali boli nas što, prije svih, Hrvatska radiotelevizija takve vijesti uglavnom i ne spominje, a kamoli da bi te i slične svečanosti izravno prenosila.

Za to nema novaca!

A za „ružu“ ili „ruže“ ima svega. Čak i brojni sponzori su tu.

Za takve „glamure“ nije problem ni obilan domjenak, a dok se dodjeljuju ili uručuju odličja ili priznanja ljudima koji su u krvi stvarali hrvatsku državu jedva se nađe da ih se „počasti“ kavom (nekad se dobije i klipić).

E, dragi branitelji i stradalnici Domovinskog rata, ako niste bili toga dana u HNK nemate pojima što ste propustili.

A ne znamo ni kako bi se snašli među gospođama i gospodom koji su nosili najskuplje haljine, nakite, torbice i odjela, odnosno među onima koje ono što ste vi preživjeli i proživljavate  – ne zanima (svaka čast iznimkama)..

Pitanje svih pitanja ipak glasi: što bi trebali učiniti Junaci Domovinskog rata da i neku njihovu svečanost“ ala „ruža“ ili dodjelu glumačkih nagrada izravno prenosi HRT i Hrvatski radio?

Novac, čini se, nije u pitanju. Pa,što je onda? U čemu je problem?

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Skip to content