TwitterFacebookPinterestGoogle+

Fra Šimun Bilokapić: Ispovjednici ne smiju poticati žrtvu da ostaje u odnosu s obiteljskim nasilnikom

  • Written by:

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 27. ožujka u zgradi Sjemeništa u Šibeniku. Na temu „Aktualni bračni i obiteljski problemi – smjernice za ispovjednike“ govorio je pročelnik katedre Moralnog bogoslovlja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu fra Šimun Bilokapić.

Prof. Bilokapić ukazao je na tri područja u kojima svećenici nisu usuglašeni i gdje često dolazi do nerazumijevanja kod osoba koje se ispovijedaju: nasilje u obitelji i spolno nasilje, kontracepcija i umjetna oplodnja.

Danas u ispovijedi ne postavljaju se kao nekad brojna potpitanja vezana za grijeh onoga koji dolazi na ispovijed. Božanski sud o tome što je grijeh zamjenjuje se subjektivnom savjesti pokornika, i ne propituje se dalje što često nije dobra situacija jer pokornik ostaje u neznanju o počinjenim grijesima osobito koji se tiču sadržaja 6. i 9. Božje zapovijedi a u današnje vrijeme često i 5. Božje zapovijedi.

Važna tema koju je fra Šimun Bilokapić istaknuo kao problem s kojim često žene žrtve dolaze u ispovjedaonicu, je obiteljsko nasilje osobito seksualne prirode. Rekao je kako takav čin vrijeđa dostojanstvo osobe i u nikakvoj situaciji se ne može opravdati. Predavač je naglasio kako u slučaju nasilja u obitelji nema opravdanja za zlostavljača i ne smije se poticati žrtvu da ostaje u odnosu koji ruši njeno dostojanstvo kao čovjeka. U takvim slučajevima svećenici trebaju izbjegavati dvije krajnosti: poticati ostajanje uz nasilnika glorificirajući patnju i nasljedovanje Krista patnika i ostanak u nasilnoj vezi ili pak nedostatak empatije i podržavanje neutemeljenog osjećaja krivnje koji se često javi kod žrtve.

Otac Bilokapić je progovorio o kontracepciji i o razlici kontracepcijskih i abortivnih sredstava. Važno je dati informacije penitentu o naučavanju Katoličke Crkve. Upozorio je i na abortivnu pilulu koja će se uskoro prodavati u Hrvatskoj.

Govorio je i o medicinski potpomognutoj oplodnji. Potrebno je jasno informirati penitenta o posljedicama umjetne oplodnje i ubijanja oplođenih jajnih stanica i time kršenja temeljnih prava novostvorenih života.

Izvor: MISIJA / ŠIBENSKA BISKUPIJA

Komentari