Tvrtko Dolić: ZAGRIŽLJIVA JABUKA

Američki sud globi sa milijardu dolara južnokorejski Samsung u korist američkog Apple-a! Za drskost razmišljanja! Mogu li se patentno zaštititi ideje poput kvadrata i kružnice? Zakon o patentima bio je i ostao kočnica tehnološkog razvoja svijeta.{jathumbnail off}

Kod nas to zovu pipanje. Privučete k sebi jedru pucu i dodirom prsta pokrećete određeni menu, funkciju, poželjnu reakciju, a sve je u okvirima korisničke ugode. Ako ste jadnicu zaskočili na nekom prozoru nekog stubišta, pa vam onako glatka i anti-glare iskliže iz ruku i raspe se niz kamene stube, bitno je da je možete ponovno sklopiti i iskoristiti barem u udlagama. Neki user friendly komadi dozvoljavaju podešavanje, a one najpametnije cure naplaćuju dodatne mogućnosti. Svaki je gumb na ženi ili nekom referentnom uređaju istovremeno touch-gumb.

Apple je agencija za patente

Posve je jasno da nitko ne bi smio posjedovati patent na funkcije i reakcije žene, na funkcije ljudskog organizma i postupke koje čovjek koristi u svakodnevnom životu. Apple nije izumio niti jednu komponentu žene ili računala, ali je zato izmislio način kako da ubere naknadu za Božje kreacije, kao za svoje. Xerox je prvi uveo miš, ali i GUI – Grafical User Interface, koji je Aple kopirao bez da trepne, za svoja Macintosh računala. Ne treba dvojiti da su Apple i Microsoft drsko “pokrali” IBM i slične informatičke divove.

Apple je lansirao famozni iPhone, a onda je Samsung brzo proizveo bolji i pametniji mobitel, pa je Apple u tržišnu utakmicu uključio američko sudstvo. “Suđenje” u San Joseu u Kaliforniji trajalo je svega mjesec dana! Većina smartphonea koristi Googleov operativni sustav Android, pa se odnosi kompliciraju. Sve se kompanije međusobno špijuniraju!

Stigao je Huawei Ascend P1

Unutar američke igre dominacije, tržišna vrijednost Apple-a premašila je 600 milijardi dolara! Zbog svoje politike zaštite “patenata” Apple je već bio na koljenima, jer je konkurencija tada otišla u drugom smjeru. Proizvodi iPad i i Phone zapravo su produkti-slagalice, koje je određen svjetski kapital zbog cijene i veće dobiti naručio u velikim količinama, sve pod labelom Apple, koja je imala svoje tržište i svoje vjerne obožavatelje. Za mnoge je ljude Apple statusni simbol.

Applov najnoviji iPhone u poređenju sa Samsungovim Galaxy S III djeluje jadno, kao igračka za djecu. U Hrvatskoj je Vipnet pokrenuo prodaju predivnog, tankog i laganog mobitela Huawei Ascend P1, kojega karakterizira 4.3 inčni Super Amoled ekran HD rezolucije 540 x 960, dvojezgreni procesor na taktu od 1,5 GHz, 1 Gb interne memorije, fotoaparat s rezolucijom od 8 megapiksela i Android generacije 4. Neću se iznenaditi ako je Huawei već načinio “zakrpe” u smislu patentnih zahtjeva Apple-a.    

Steve Jobs nije izumio ništa!

Može li neki smartphone održati na tržištu gola šminka? Ovaj je put porez na budale upakiran pod genijalnost danas već pokojnog Steve Jobsa, osobe koja simbolizira kompaniju Apple. Čovjek je imao klikere, ali kada se odmakao od krupnog kapitala, genijalnost se izgubila. Američka država i svjetski kapital nisu mogli dozvoliti potpuni pad Apple-a, jer bi gubici bili nesagledivi. Sam Steve Jobs vjerojatno se sramio što mora stati iza prvog iPada, koji nije podržavao multitasking! Lijepo upakirana kanta nije podržavala multitasking! Bila je to velika sramota za moderno informatičko doba. Bila je to velika sramota za svjetski marketing koji je pod pritiskom svjetskog kapitala, svjetskih medija i velikih oglašivačkih kuća generirao divljenje cijelog svijeta prema jednom tupavom proizvodu, koji je zadrto vozio u jednom smjeru i onda se vraćao natrag, zapravo resetirao na početni menu. Bolja rješenja pridržana su za nove promocije na tržištu, ali je Samsung u području mobilne telefonije otišao brže i dalje. Apple zapravo ne prodaje mogućnosti, nego ograničenja.

Huawei gazi sve

Android je interes kompanije Apple, jer je doveo do prevlasti današnjih “pametnih mobitela”.

Apple je ušao u rastuće tržište mobilne telefonije nakon što je na računalnom tržištu potučen do nogu. Kao i u slučaju Macintosha, Apple će zaštititi alternativnu ponudu, pa će svjetske kompanije biti prisiljene krenuti drugim putem. Prepucavanje Samsung – Apple nije kraj priče. Primjerice, kineski Huawei najveći je proizvođač telekomunikacijske opreme. Najveći broj zaposlenih u privatnom sektoru Kine drži tajvanski Foxconn. Huawei proizvodi i uređaje pod novim Microsoftovim Windows 8. Huawei posjeduje 49% dionica kompanije Symantec! Foxconn ima pogone na Tajvanu, u Kini, Brazilu, Indiji, Meksiku, Maleziji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj! Lista partnera korporacije Huawei uključuje Vodafone, Motorolu, France Telecom, BT, Portugal Telecom, Cox Communications, Bell Canada, Clearwire i T-Mobile. WIPO (World Intellectual Property Organization) rangirao je 2009. Huawei kao vodeću kompaniju pod PCT (Patent Cooperation Treaty) – riječ je o skoro dvije tisuće aplikacija publiciranih u 2008. Procesor za Ascend P1 proizveden je u pogonima Huawei!  

Naravno, sve su to gadovi. Ove je godine Apple prijavio Foxconn svjetskoj organizaciji Fair Labor Association zbog radnih uvjeta u Foxconnovim pogonima u Kini. Možete zamisliti u kakvim se radnim uvjetima proizvode komponente za iPhone i iPad.

 

tvrtkodolic.blogger.hr

Odgovori

Skip to content