Treći dan manifestacije Dani kršćanske kulture

  • Written by:

U ponedjeljak 8. travnja, trećega dana ovogodišnje manifestacije “Dani kršćanske kulture”, posjetitelji su u Kinoteci Zlatna vrata pogledali dva dokumentarna filma Hrvatske radiotelevizije: film “Gospa od Vrpolja”, dokumentarac scenarista i urednika Nena Kužine te u režiji Davora Borića koji govori o središnjem marijanskom svetištu Šibenske biskupije, Gospi od Vrpolja; i dokumentarni film “Skica za portret: Blaž Jurjev Trogiranin” autorice Ane Marije Habjan koji nam približava lik i djelo kasnogotičkog slikara Blaža Jurjeva, nazvanog Trogiranin prema gradu u kojem je proveo najveći dio svog stvaralačkog vijeka. U 20 sati u crkvi sv. Frane renomirani vokalni ansambl Antiphonus iz Zagreba održao je sjajan koncert duhovne glazbe pod nazivom “Miserere”. U cjelovečernjem programu publika je uživala u izvedbama oratorija Jephte Giacoma Carissimija, zatim Allegrijeva čuvenoga Miserere te Bachova najpoznatijeg moteta Jesu, meine Freude. Osim toga, treći dan manifestacije obilježila je prva u nizu sjajnih ovogodišnjih tribina: u palači Milesi u 20 sati održala se tribina pod nazivom “Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?”, a povodom objavljivanja na hrvatskome jeziku knjige Benediktova opcija – strategija za kršćane u postkršćanskom svijetu. Gosti ove tribine bili su Boris Beck, publicist i kolumnist Večernjeg lista; Mate Šimundić, profesor književnosti i teolog; te Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum. Knjiga Benediktova opcija izazvala je veliku senzaciju u Americi, a u Hrvatskoj se o njoj polemiziralo i prije nego je prevedena. Rasprava o ovome kontroverznom naslovu nastavlja dijeliti vjernike diljem svijeta, a zaintrigirala je i publiku manifestacije Dani kršćanske kulture koja se u velikom broju okupila u dvorani palače Milesi.

NAJAVA ČETVRTOG DANA MANIFESTACIJE

U Splitu četvrti dan manifestacije u Kinoteci Zlatna vrata bit će projekcija igranog filma “Zvono”. U 20 sati u palači Milesi održat će se večer duhovne poezije pod nazivom “Križevnost duhovne lirike (Od Marulića do danas)”. U ovom programu posjetitelji će imati priliku čuti probrane duhovne pjesme hrvatskih pjesnika, među ostalim i Marka Marulića, Silvija Strahimira Kranjčevića, Josipa Pupačića i drugih, a u programu sudjeluju: Silvana Dragun, Siniša Vuković, Ivana Giove Župa i Jadranka Huljev te gitarist Miroslav Mrass.

U Dubrovniku će u 19:30 sati u Dvorani Ivana Pavla II. dr. sc. Mario Šlaus s Antropološkog zavoda HAZU-a u Zagrebu održati predavanje pod nazivom “Zapisano u kostima – antropološka analiza kostiju iz arheoloških istraživanja dubrovačke katedrale”. Provedena antropološka analiza tih kostiju rezultirala je zanimljivim i iznenađujućim spoznajama o srednjovjekovnim Dubrovčanima koje će se u sklopu ovogodišnje manifestacije predstaviti javnosti.

Skip to content