Predstavljena knjiga Tihomira Dujmovića “Regija kao treća Jugoslavija” u Splitu

U prepunoj dvorani Nadbiskupijskoga sjemeništa u Splitu predstavljena je deveta knjiga Tihomira Dujmovića „Regija kao treća Jugoslavija“.

Recenzenti knjige su dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović.

Knjigu su predstavili dr. sc. Sanja Bilač, Josip Jović i autor Tihomir Dujmović.

Gospođa Sanja Bilač je prvo predstavila Tihomira Dujmovića koji je u medijskoj izolaciji više od godinu dana. Tijekom medijske izolacije Dujmović je napisao knjigu o pokušajima stvaranje treće Jugoslavije koja se krije pod nazivom regija ili region. Dujmović je do sada dobio 15 otkaza jer je pisao domoljubno i istinito, profesionalno a to se u Hrvatskoj ne smije.

Na predstavljanju nije bilo predstavnika javnih, državnih medija jer u Republici Hrvatskoj u medijskom prostoru postoji komunistička cenzura, prešućivanje svega što se ne uklapa u izdajničku politiku vladajućih. Kada jugočetnici nešto predstavljaju onda mediji danima o tome javljaju a kada domoljubni novinari, publicisti i istraživači to rade tada se to prešućuje. Tako je bilo i s knjigom Tihomira Dujmovića.

Hrvatski medijski prostor je pod kontrolom komunističko-četničko-udbaških struktura i oni ne dozvoljavaju slobodu medija, oni brane informacije i istinu. Današnji medijski prostor je sličan medijskoj sceni tijekom komunističke Jugoslavije.

Knjiga je zbirka primjera, dokaza, kako se Republiku Hrvatsku gura u treću Jugoslaviju (takozvani region ili regiju). Umjesto da se RH okrene Europi ona se okrenula zemljama bivše Jugoslavije, takozvanom regionu. Hrvati nisu svjesni kako ih se gura u treću Jugoslaviju pa sudjeluju u regionalnim skupovima, regionalnim ligama, regionalnim projektima koji vuku nazad.

Povratak unazad započeo je trećeg siječnja 2000 godine dolaskom na vlast Račanovih takozvanih reformiranih komunista (vuk dlaku mijenja, ali ćud ne). Račanova vlada je započela povratak unazad i stvorila pretpostavke za izdajničku politiku regiona. Nakon Račana su Sanader, Milanović i Plenković nastavili politiku regiona pa umjesto povezivanja sa srednjom Europom, gdje pripadamo, oni su nas vratili na balkanske prostore.

Politika regiona očituje se u obrazovnom sustavu, medijskom prostoru, kulturnim svezama, športu, pokušaju jedinstvenog „jugoslavenskog jezika“ i zajedničkom pristupu tumačenja povijesti itd.

Dr. Hebrang je u predgovoru, između ostalog, napisao: „ Knjiga Regija kao Treća Jugoslavija u biti je zbirka dokaza za povijesni sud istine o skretanju Hrvatske sa suverenističkog puta, dakle odmak od cilja za koji smo prolijevali krv.“

„Tiskovine su obojene regiom, hrvatska ni danas nakon skoro tri desetljeća samostalnosti nema dnevni list desne, domoljubne, prozapadne orijentacije. Televizijske koncesije, sve redom i u svim vladama nakon Tuđmana, poklonjene su kućama koje strastveno njeguju regiju, od HRT-a, RTL-a, Nove TV i N1 TV. Svi ključni kadrovi su regionalisti….“

„Analiza ove knjige obuhvaća i regionalnu, bolje projugoslavensku orjentaciju politike vanjskih poslova, u kojima državu predstavljaju kadrovi proistekli i educirani u jugoslavenskim kuhinjama. To je posebno važno da se Hrvatska ne bi pozicionirale kao europska zemlja zamjetne kulturne razine, jasnih strateških politika ali i da se ne bi slučajno otvarala tržišta prema zapadu. Sve se savršeno uklapa u osmišljeni projekt poništavanja svega što smo stvorili u devedesetima. U tom smislu posebno je važno izbrisati istinu o Domovinskom ratu.“

Dr. Zlatko Hasanbegović je u predgovoru napisao: „Niz na prvi pogled međusobno nepovezanih pojava Dujmović je s lakoćom esejistički povezao u suvislu cjelinu neumoljivo dokazavši da Jugoslavija nikada nije stvarno odumrla već se utkala u hrvatsku zbilju poput karcinoma koji proždire i ubija još uvijek zdravo narodno tkivo. Kao i svaka bolest i ova narodna i državna izaziva bol i apatiju te osjećaj nemoći, polako dovodeći do gubitka i same volje za životom.

Odgovorni za smrtonosni virus koji prijeti konačnim slomom nisu apstraktni i nepoznati . Imaju svoje ime i prezime, svoju političku i društvenu ulogu, o čemu Dujmović zbori bez okolišanja, svakom od aktera, bez obzira na stranački barjak, jasno i argumentirano presuđujući odgovornost, uključujući i onima najodgovornijima koji sebi pripisuju političko očinstvo i materinstvo nad državom i narodom, skrivenih iza imena stranke utemeljitelja države, a danas stranačke olupine lišene svakog sadržaja i ideala.“

Na predstavljanju Dujmović je istaknuo:

“Jugoslavija kakvu smo poznavali naravno da više nikada neće biti moguća, ali potpuno umrežavanje istog tog prostora koji djeluje kulturno, politički pa i gospodarski kao jedno jedino područje već imamo, kao i poetični naziv ‘regija’ koji ne budi nikakve strahove jer se Jugoslavija ne spominje. Pa ipak, teritorij u kojem u vaterpolo ligi igra riječko Primorje i vaterpolo klub iz Šapca, a glavna sportska reklama na N1 televiziji glasi ‘tko će biti prvak Regije’, nije ništa drugo negoli, meka, ne osobito vidljiva, ali ipak Treća Jugoslavija“.

Agrokor nije ništa drugo negoli politički instruirani regionalni gospodarski div koji je onemogućavao bilo kakvu financijsku integraciju s Unijom i čvrsto nas vezao uz regiju”), kulturno uvezano (“gotovo sve velike filmske produkcije su koprodukcije s Beogradom, više nemate niti sapunica da nisu regionalne, kazališna suradnja je veća negoli u Jugoslaviji, a studenti akademije dramskih umjetnosti za vrijeme studija isključivo gostuju po regiji, valjda kako bi se pripremili za zadanu budućnost”.

Dujmović podsjeća da u brojnim popularnim grupnim sportovima imamo regionalne lige u kojima redovito većinu čine hrvatski i srbijanski klubovi. Beograd je već dva puta poslao službeni prijedlog o formiranju zajedničkih veleposlanstava. Na taj prijedlog pozitivno su odgovorile, uz Srbiju, Makedonija i BIH, nije ga odbila Crna Gora, a Hrvatska je oba puta prijedlog odbila, ali – šutnjom!

 

Dujmović podsjeća da je SDP-ov ministar Željko Jovanović u Beogradu potpisao prvi dokument o sveučilišnom povezivanju u regiji, da bi aktualni rektor sveučilišta Damir Boras prije nekoliko mjeseci svečano promovirao udrugu regionalnih sveučilišta zapadnog Balkana.

“Današnja kurikularna reforma je zamišljena 2004. godine u okrilju jedne međunarodne organizacije koja si je za cilj postavila ‘ujednačavanje osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja u regiji’ i taj proces traje punih 15 godina, samo se odvija ispod radara i medija i šire javnosti”.

Dujmovićeva knjiga nam daje primjere kako je Hrvatska umrežena u regiju umjesto u Europsku uniju, knjiga koja pokazuje kako nas izdajničke vlade od Račana do danas vraćaju u jugoslavensku balkansku krčmu, kao da sto godina jugoslavenskog (srbijanskog) terora nije bilo dovoljno.

Dr. Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Skip to content