DA SE NE ZABORAVI Hrvatski general i političar Janko Bobetko (1919. – 2003.)

Janko Bobetko (1919. – 2003.) general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1992. do 1995. godine.

General Janko Bobetko je aktivni sudionik partizanskog pokreta. Godine 1938. je postaje član Komunističke partije Jugoslavije, a 1941. godine je sudjelovao u pripremi ustanka u svom kraju. U ratu je bio više puta ranjen, najteže u slovenskom gradu Dravogradu. Poslije rata završio je Visoku vojnu akademiju JNA i stekao čin general-majora JNA. Bio je načelnik (od 1966. do 2. prosinca 1971. g.) štaba 5-te armijske oblasti prije nego je umirovljen.

Za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. godine je podržao hrvatske reformiste pa je odlukom Josipa Broza Tita isključen iz JNA (još je bilo isključeno 19 generala).

Predsjednik dr. Franjo Tuđman je 10. travnja 1992. godine dodijelio Janku Bobetku čin generala zbora Hrvatske vojske. Bobetko je preuzeo zapovjedništvo Južnog bojišta i vodio operacije deblokade Dubrovnika i oslobađanja juga Hrvatske.

General zbora Janko Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske 20. studenog 1992. godine. Vodio je operacije Maslenica, Medački džep i Bljesak. General Bobetko ima velike zasluge za stvaranje pobjedničke Hrvatske vojske. Analizom borbi na Južnom bojištu i operacije Maslenica je uočio slabosti u zapovijedanju jedinicama na bojišnici.

Razriješen je dužnosti načelnika stožera i umirovljen 15. srpnja 1995. godine. Nakon toga je bio zastupnik u Hrvatskom saboru do 1999. g.

Godine 1996. general Bobetko je objavio knjigu  „Sve moje bitke“. U knjizi je napisao:

„Imam čist obraz koji mi dopušta da iza sebe ostavim pisani trag o svemu što sam radio i dovršio kroz svoj više od pet desetljeća dug vojni i politički život”.

Također je objavio knjige: Dubrovnik: jedno lice rata: 1991-1992.: Primorje, Župa, Cavtat, otoci, Konavle, Fond Sv. Vlaho, Zagreb, 1993. (suautor Marija Braut), Sava je ipak potekla prema Zagrebu: govori, članci, intervjui 1990.- 2002. Zagrebu (2002.).

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije je generala Bobetka optužio za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep. General nije htio primiti optužnicu i dao je izjavu: „Ja sam odluku donio, neću živ u Haag jer tamo meni mjesto nije!

Treba naglasiti da je Međunarodni sud bio politički sud a ne sud pravde jer nije optužio niti osudio agresora (JNA, Srbiju). Također nije sudio za zločine počinjene nad Hrvatima u Hrvatskoj (npr. Ratko Mladić) i Bosni i Hercegovini. 

2000. godine Janko Bobetko se povukao iz javnog života, umro je 29. travnja 2003. u Zagrebu, a pokopan je na Gradskom groblju u Sisku.

General Bobetko je dobio najviša državna odlikovanja, medalje i pohvale.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: wikipedija

Skip to content