Park-šuma Marjan

Šetajući Park-šumom Marjan i čitajući neka izlaganja na tematskoj sjednici Gradskog vijeća zaključujem da je situacija teško rješiva jer imamo silan nered u katastru, vlasničkim odnosima, neradu i nesposobnosti lokalnih i državnih službi. Tematska sjednica je potrebna ali bez jasnih zaključaka i imenovanja tko će i u kojem roku i za koliko sredstava izvršiti zadano ona je promašena.

Park-šuma Marjan 2010.

Park-šuma Marjan je jedan od primjera dugogodišnje nebrige, nerada i nestručnosti. Sjednice i zaključci koji ostaju mrtvo slovo na papiru su gubitak vremena i ništa više. To potvrđuje izjava jednog vjećnika:

“Imamo tri obvezujuće odluke Gradskih vijeća da se nađe rješenje za legalizaciju, ali nikako da se to riješi. Drugi životni problem je što se ne zna dokle je čije vlasništvo. Svi posjetitelji misle da mogu doći na svaku parcelu na Marjanu, iako je kulturno dobro. Molio bih da se odijeli privatno od društvenog. Privatni vlasnici su većinski vlasnici Marjana te bi ubuduće s Gradom trebali biti partner.”

Nadmudrivanja vjećnika je gubitak vremena tim više što neki vjećnici snose dio odgovornosti za današnje stanje a oni nikako da to shvate i priznaju.

Navodi se slijedeće (u što ne sumnjam): “Marjanske čestice neuredno su upisivane i za to razoputiti bilo bi najbolje napraviti novu katastarsku izmjeru za cijelu PŠ Marjan. Time ćemo izbjeći sve moguće sudske postupke jer se prihvaća vlasništvo koje jest, izmjera će utvrditi pravo stanje – šuma, voćnjak, golet i sl, i pomoći će parcelizaciji”

Koliko dugo će trajati ta izmjera, koliko dugo će trajati parcelizacija s obzirom na veliki nered u katastru, s obzirom na loše zakone koji omogućavaju da se neuredan upis smatra urednim? Koliko će to koštati i tko će to platiti? Treba konkretno navesti odgovore!

Park-šuma Marjan 2013. godine (Spomenik Umbertu Girometti 2013., isto i 2019.)

Ne znam koliko je gradskih vjećnika prošlo park šumom uzduž i poprijeko, koliko ih je vidjelo stanje na terenu. Na nekim područjima park šume stanje je katastrofalno pa je priča da se to može srediti za nekoliko mjeseci upitna. Radi se o neprohodnoj šikari koju treba raskrčiti. Kada se sve to temeljito raščisti, kada se obnove pješačke staze može se pričati o sadržajima, radionicama itd.

Kada smo bili u osnovnoj školi “čistili” smo Marjan, tada je bio ograđen, vrata su se navečer zaključavala a ujutro otključavala. Ograda je davno uništena pa se može doći u Park-šumu kada se poželi.

Razlika 2010. – 2019.: mnogo više osušenih stabala a neprohodna šikara se znatno povećala.

Današnje stanje na Marjanu je rezultat dugogodišnje nebrige, nereda i nerada u općinskim i državnim strukturama. Trebat će godine da se taj nered sredi. Oni koji su gradili znaju kako je to kod nas, oni koji su otkrivali nered u katastru znaju da je kod nas nemoguće istjerati pravdu pa je zato potrebno prvo napraviti red u državnim službama.

Treba navesti da Grad Split nema jasnu strategiju razvoja grada a novi zakon o građenju je napravio silan nered u prostoru, doveo do nove devastacije prostora pa zbog loših zakona sve postaje upitno. Park-šuma Marjan je očiti primjer naših loših zakona, nerada i neodgovornosti pa će trebati mnogo vremena i truda da se sanacija provede.

Kažu da u Park-šumi ima 64.000 stabala da se 13% stabala osušilo (8.320) i da je 7 do 8% zaraženo (5.120). Budimo realni, taj problem se ne može rješiti tijekom tri mjeseca ili 6 mjeseci.

Park-šuma Marjan 2019.

Cijena sanacije Park-šume Marjan će biti previsoka zbog dugogodišnje nebrige i nerada odgovornih u lokalnim i državnim strukturama. Odgovorne nije briga jer sanaciju će platiti građani kao i za sve do sada. Nedopustivo je da o sanaciji govore oni koji su svojim postupcima omogućili propadanje Park-šume Marjan. Rješenje je u promjeni izbornog zakona, odgovornosti dužnosnika i izboru stručnih i sposobnih a ne uhljeba sa stranačkih lista.

Dr. Marko Jukić

Skip to content