Petir: Ukidanje ZORZ-a i zaštita Hrvata u Vojvodini moraju biti prioritet!

  • Written by:

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je na otvorenju znanstvenog skupa o položaju Hrvata u Republici Srbiji od razdoblja do Domovinskog rata do danas koji se u organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata održava u ponedjeljak, 6. svibnja u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

U svom pozdravnom govoru Petir je istaknula kako joj je kao hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu važno osigurati ravnopravnost i zaštitu prava hrvatskoga naroda – kako u samoj Republici Hrvatskoj, tako i izvan njezin granica. Rekla je kako je u svakodnevnom kontaktu s Hrvatima koji žive u Vojvodini te je vrlo dobro upoznata s njihovim problemima.

„S jedne strane našim Hrvatima u Vojvodini moram odati priznanje na hrabrosti i snazi, kao i vama koji ste protjerani iz svojih domova u Srijemu, Bački i Banatu, s druge strane, ispunjena sam izmiješanim osjećajima tuge i ljutnje zbog života kojeg Hrvati u Republici Srbiji i danas žive podvrgnuti svakodnevnoj diskriminaciji i neprijateljstvu“, rekla je Petir.

Zastupnica Petir Europsku komisiju redovito upozorava na probleme s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji, kao i na neprocesuiranje ratnih zločina. Tako je posljednje pitanje Komisiji uputila prošloga mjeseca slijedom odbacivanja kaznene prijave koju je podnio Fond za humanitarno pravo u slučaju braće Abjanić.

„Ta odluka srbijanskog tužiteljstva nastavak je neprocesuiranja zločina protiv čovječnosti koji su počinjeni na teritoriju današnje Republike Srbije protiv Hrvata“, ustvrdila je Petir dodavši kako je od Komisije tražila odgovor na pitanje je li procesuiranje ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Vojvodini dio obveza koje Srbija treba ispuniti u pregovorima o pristupanju EU.

Uz to, Petir se osvrnula i na Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Srbije te podsjetila da je pravna analiza Zakona koju su izradili stručnjaci Hrvatske akademije pravnih znanosti, a koja je napravljena upravo na zahtjev zastupnice Petir, utvrdila da je člankom 2. i 3. ZORZ-a Republika Srbija upotrijebila proizvoljnu konstrukciju – u teoriji i praksi poredbenog i međunarodnog kaznenog prava – nepoznatog hibrida načela primjene kaznenog zakonodavstva u prostoru koje po sadržaju i suštini ne odgovara načelu univerzalne jurisdikcije, kao niti jednom drugom poznatom načelu važenja kaznenog zakonodavstva u prostoru.

„Nije me strah reći i zahtijevati da sporne članke ZORZ-a Srbija mora ukinuti ako želi nastaviti svoj europski put. Tko se to ne usudi reći i zatražiti, tome nije stalo do Hrvatske, taj je zaboravio žrtvu koju je Hrvatska dala i podnijela pod srpskom agresijom, taj naše branitelje stavlja ponovno u progon“, bila je odrješita Petir zaključivši da ukidanje toga zakona i zaštita Hrvata u Vojvodini moraju biti prioritet RH.

Podsjetimo, Petir je od Europske komisije zahtijevala da se zaštiti pravo Hrvata u Vojvodini na jezik, kulturu i obrazovanje na materinjem jeziku. Komisiju je upozorila i na gašenje Radio Subotice, kao i na fizičko nasilje nad pripadnicima hrvatske nacionalnosti. Upozoravala na govor mržnje prisutan u srbijanskim medijima te općenito u javnom diskursu. Reagirala je i na prijetnje i uvrede ratnog zločinca i zastupnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja upućene predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

„Ne mogu se umoriti od pisanja amandmana, zastupničkih pitanja i drugih intervencija na europskoj razini jer kršenje prava Hrvata u Vojvodini ozbiljno je kršenje pravne stečevine EU. Očekujem i da hrvatska Vlada pokaže odgovornost i upotrijebi mehanizme koji joj stoje na raspolaganju i zatraži od Srbije rješavanje otvorenih pitanja prije zatvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije i EU, kada to već nisu učinile neke prethodne Vlade koje su trebale postaviti Srbiji uvjete za otvaranje pregovora“, rekla je Petir na otvorenju današnjega skupa. 

Srbiji je poručila da treba prioritetno riješiti otvorena pitanja koja zadiru u pravnu stečevinu od toga da treba promijeniti zakon kojim si je uzela ovlasti malog Haaga tzv. ZORZ i kojim krši međunarodno pravo, a koji predstavlja opasnost za sve hrvatske branitelje, do toga da treba poštivati ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a ne tretirati Hrvate kao građane drugog reda ako želi nastaviti svoj europski put. „To je ono na čemu inzistiram i to je ono od čega neću odustati. Toliko dugujemo Hrvatima u Vojvodini. Toliko dugujemo svima onima za čije grobove niti danas ne znamo. Toliko dugujemo našoj djeci. Da se ne zaboravi. I da se nikada više isto ne ponovi“, zaključila je zastupnica Petir.

Skip to content